Linkovi

Blumberg: Njujork ovaj put imao sreće


Policija grada Njujorka je saopštila da nema dokaza da je Taliban upleten u sinoćnji pokušaj napada automobilom natovarenim eksplozivom na Tajms skveru, uprkos suprotnim tvrdnjama pakistanskog dela te organizacije.

Komesar njujorške policije je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da je u toku istraživanje i automobila i eksplozivnih materijala koji su pronađeni u vozilu. On je potvrdio da je osumnjičeni napadač identifikovan, ali da policija s njim još nije razgovarala.

Nadležni pregledaju snimke načinjene kamerama za bezbednost i ispituju druge materijale, da bi utvrdili ko je pokušao da izazove eksploziju automobila bombe u središtu zabavne četvrti Njujorka.

Policija je sinoć evakuisala hiljade turista i posetilaca pozorišta, pošto je prodavac majica zapazio sumnjivo vozilo i alarmirao policiju.

Gradonačelnik Majkl Blumberg je izjavio da su u terenskom vozilu "Nisan Patfajnder“ pronađene tri plinske boce, petarde, dva kanistera sa benzinom i dva baterijska časovnika. Blumberg je rekao da je cela naprava delovala "amaterski“, ali da je mogla da dovede do – kako se izrazio - "vrlo smrtonosnog događaja“ da je eksplodirala.

Portparol policije Pol Braun je saopštio da je bomba po svemu sudeći bila detonirana, ali da se uređaj pokvario.

Stručnjaci za eksploziv su pažljivo uklonili vozilo i policija je posle nekoliko sati otvorila Tajms skver.

Bela kuća je saopštila da vlasti istražuju sve moguće motive iza ovog incidenta. Sekretarka za unutrašnju bezbednost Dženet Napolitano kaže da nadležni tretiraju incident kao mogući akt terorizma. Ona je rekla da istražitelji proučavaju tragove među kojima su otisci prstiju i mogući video snimak vozila prilikom dolaska na trg.

Tajms skver je jedna od glavnih njujorških atrakcija, sa pozorištima i restoranima koji cele godine privlače milione turista.

XS
SM
MD
LG