Linkovi

"Šoping" i na Dan zahvalnosti


"Šoping" i na Dan zahvalnosti

Iako je petak posle Dana zahvalnosti jedan od najprometnijih dana u godini, na sam praznični dan prodavnice u SAD su tradicionalno - zatvorene. Medjutim, zbog ekonomske krize, neki lanci su odlučili da otvore svoja vrata i na sam Dan zahvalnosti – zbog čega je praznik ove godine nazvan „crnim četvrtkom“, što je aluzija na sutrašnji „crni petak“, kada trgovci prvi put izlaze iz „minusa“ i ostvaruju profit.

Prodavnice u SAD jutros su otvorene i tamo gde nisu bile nikada ranije...

„Kupci koji dolaze ujutru na Dan zahvalnosti su vešte mušterije, koje traže velike popuste“, kaže jedan prodavac iz Majamija.

Prvi put u svojoj stogodišnjoj istoriji, na Dan zahvalnosti je vrata otvorio Sirs, pridruživši se tako K-Martu, GAP-u i Volmartu.

Tu postoji element očaja. Prodavci žele da znaju što ranije kako će proći u prazničnoj sezoni“, navodi Tomas Hajn, autor knjige "Kako smo svi postali kupci".

81 % Amerikanaca kaže da će ove sezone potrošiti manje novca, pa trgovci nude primamljive popuste. Prema istraživanjima, ti će popusti možda navesti kupce da otvore svoje novačnike.

Trgovci očekuju da ove sezone u kupovinu krene 138 miliona Amerikanaca – četiri miliona više nego prošle godine. Oni će na raznu robu potrošiti oko 450 milijardi dolara. Neki trgovci se nadaju da će obnoviti duh grozničave kupovine iz ranijih godina, ali nisu svi zadovoljni otvaranjem radnji na Dan zahvalnosti.

To oduzima uzbudjenje, jer je „crni petak“ za mene bio kao Božić“, priča jedan kupac. Druga Amerikanka, pak, kaže da se oseća "krivom" što prodavci u radnji u koju je ušla da kupi jedan poklon uopšte moraju da rade na Dan zahvalnosti.

U vreme kada se tržni centri već početkom novembra okite novogodišnjim ukrasima, da li to znači da će Dan zahvalnosti postati novi „crni petak“?

Svakako to pokazuje da Dan zahvalnosti više nije svetinja kao što je bio, izgleda da je potrošačka atmosfera i na taj dan - neizbežna“, zaključuje autor Tomas Hajn.


XS
SM
MD
LG