Linkovi

Vojska uspostavlja red u Bankoku


Premijer Tajlanda Abhisit Vedžadživa dao je vojnim snagama ovlašćenja za uspostavljanje reda u glavnom gradu Bankoku, nakon što policija nije uspela da uhapsi lidere antivladinih protesta.

Abhisit je, u obraćanju putem televizije izjavio da će general Anupong Paočinda preuzeti komandu nad mirovnim snagama u cilju sprečavanja nasilja od strane prstalica takozvanih „Crvenih košulja“. Policijska akcija u hotelu u Bankoku, u kojem su se nalazila trojica lidera protesta, propala je kada su oni uspeli da pobegnu.

Jedan od lidera „Crvenih košulja“ Arisman Pongruangrong, spustio se sa trećeg sprata hotela pomoću konopca, a pristalice su mu pomogle pre nego što je policija uspela da ga uhapsi. Druga dvojica lidera takodje su pobegla iz hotela koji je bio opkoljen bezbednosnim snagama.

Većina demonstranata podržava bivšeg premijera Taksina Šinavatru koji je svrgnut s vlasti 2006. Demonstranti takodje tvrde da je aktuelni premijer Vedždadživa protivzakonito došao na položaj i zahtevaju njegovu ostavku.

XS
SM
MD
LG