Linkovi

Tajlandska vlada odbacila ponudu demonstranata


Muslimanke u logoru demonstranata danas u Bangkoku
Muslimanke u logoru demonstranata danas u Bangkoku

Tajlandska vlada je odbacila zahteve opozicionih demonstranata da se razgovorima uz posredovanje Ujedinjenih nacija završe četvorodnevni smrtonosni sukobi dve strane u prestonici Bangkoku.

Pripadnici opozicije poznati kao „crvenokošuljaši“, danas su saopštili da su spremni za pregovore u kojima bi posredovale Ujedinjene nacije, pod uslovom da vojska prekine napad na njihov logor. Portparol vlade je saopštio da će se operacija vladinih snaga koja je počela prošlog četvrtka nastaviti.

On je takođe rekao da vlada neće dozvoliti nijednoj stranoj službi da se meša u tajlandske unutrašnje poslove. Vlasti su saopštile da je u sukobima vladinih snaga i demonstranata od prošlog četvrtka poginulo najmanje 29 ljudi i da je 220 ranjeno.

Pripadnici vojske su počeli prodor u zonu prošlog četvrtka, pucajući na ratoborne „crvenokošuljaše“, koji su uzvratili eksplozivnim napravama domaće izrade i kamenicama. Tajlandska vlada je uvela vanredno stanje u još pet pokrajina i proglasila neradne dane u Bangkoku sutra i prekosutra, da bi pomogla u rešavanju nereda.

XS
SM
MD
LG