Linkovi

Troje poginulih u protestima u Bangkoku


Najmanje tri osobe su poginule a veliki broj je ranjen u seriji eksplozija za vreme antivladinih protesta u prestonici Tajlanda, Bangkoku. Više od 70 osoba je ranjeno u glavnoj trgovačkoj i turističkoj četvrti grada, koja je trenutno prepuna vojnika i različitih grupa demonstranata.

Potpredsednik vlade Tajlanda saopštio je da su demonstranti ispalili pet granata sa jednog od mesta gde su okupljeni, dok učesnici protesta odbacuju odgovornost za eksplozije.

Demonstranti već nedeljama blokiraju Bangkok, iskušavajući strpljenje gradjana i zaposlenih u centru prestonice. Organizovano je nekoliko grupa koje pokušavaju da demonstrante, takozvane “crvene košulje” potisnu iz glavne turističke četvrti, a policija razdvaja dve strane.

Antivladini protesti traju već pet nedelja, a demonstranti - pristalice bivšeg premijera Šinavatre, traže ostavku premijera Abhisita Vedžažive i nove izbore. Koalicija protivnika crvenih košulja – koja sebe naziva “šarene košulje” - najavljuje za sutra veliki miting u Bangkoku.

XS
SM
MD
LG