Linkovi

FBI osujetio terorističku zaveru


Snimak kuće Rezvana Ferdosa u Ešlendu u Masačusetsu. Ferdosa su uhapsili federalni agenti u tajnoj operaciji u sredu.

Posle jednogodišnje istrage, federalni agenti su uhapsili Rezvana Ferdosa, za koga kažu da je džihadista koji se radikalizovao nezavisno od bilo koje organizacije, da bi zatim skovao zaveru da pomogne Al-Kaidi u ubistvu Amerikanaca. Rezvan Ferdos je uhapšen juče u predgradju Bostona, nakon što su mu agenti FBI, koji su se pretvarali da su saradnici Al-Kaide, isporučili materijal koji je tražio da bi izvršio teroristički napad.

Federalne vlasti kažu da je Rezvan Ferdos, 26-godišnji Amerikanac koji je diplomirao fiziku na Univerzitetu Nortistern, u Bostonu, planirao da izvrši napade na Kapitol i Pentagon. Oružje koje je izabrao bili su avioni-makete na daljinsko upravljanje, puni plastičnog eksploziva C-4.

„Ljudi koji su sami radikalizovani ne žele da izazovu masovne žrtve kao što je bio slučaj 11. septembra, oni žele da izazovu strah“, kaže bivši specijalni agent FBI Bred Geret.

FBI je započeo istragu prošle godine nakon što je Ferdos jednom doušniku biroa rekao da želi da vodi „džihad“ protiv SAD. Tajni agenti koji su se predstavili kao doušnici Al-Kaide počeli su da se sastaju sa njim.

Javnost duguje ogromnu zahvalnost agencijama koje su rano otkrile tog čoveka i pažljivo ga motrile da provere da li predstavlja pretnju.“

Ferdos je juče uhapšen nadomak Bostona nakon što je navodno kupio avion na daljinsko upravljanje i iznajmio skladište da bi napravio bombe. On je takodje optužen da je svoje mobilne telefone pretvarao u detonatore za bombe – bombe za koje je verovao da će biti izručene Al-Kaidi i upotrebljene za ubijanje američkih vojnika.

Kada su mu agenti u tajnoj operaciji rekli da su njegovim bombama ubijeni američki vojnici, odgovorio je: „tačno to sam i želeo.“ U luksuznom predgradju Bostona gde je živeo, njegovi susedi ne mogu da veruju:

Šokirana sam da se ovako nešto desilo“, izjavila je jedna Ferdosova komšinica.

XS
SM
MD
LG