Linkovi

Petina tinejdžera u SAD ima oštećen sluh

  • Kerolin Pirson

Ajpodi su popularniji nego ikada. Epl je prodao više od 220 miliona komada. U Sjedinjenim Državama, slušalice za Ajpode i MP3 plejere se najčešće mogu videti u ušima mladih ljudi. To će se teško promeniti, ali studije pokazuju da, kao rezultat, neki od korisnika mogu da očekuju gubitak sluha. Jedna studija pokazala je da je to posebno tačno za američke tinejdžere.

MP3 plejeri dramatično su promenili način na koji mnogi od nas slušaju muziku. Većina ljud,i sa kojima smo razgovarali, koristi ih stalno.

Studije o MP3 plejerima izazvale su zabrinutost medju lekarima. Doktor Džozef Šargorodski je otorinolaringolog, koji je proučavao testove sluha kod tinejdžera. On je ustanovio sledeće.

„Skoro svaki peti adolescent u Americi ima ima bar delimično oštećen sluh“.

Ima dokaza da je korišćenje MP3 plejera uzrok tome. U izveštaju su uporedjene dve studije o sluhu tinejdžera. Jedna je iz perioda izmedju 1988. godine i 1994., pre nego što su se MP3 plejeri pojavili, a druga - iz 2005. i 2006. godine nakon što su postali popularni. Doktor Šargorodski kaže da je bio iznenadjen razlikom izmedju dve grupe.

Zabeležen je porast od 30 odsto svih vrsta gubitka sluha u toj starosnoj grupi i porast od čak 50 odsto umerenog do ozbiljnog gubitka sluha“.

Studija je objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja. Druga studija, objavljena ranije ove godine ustanovila je da tinejdžeri, ne samo što imaju tendenciju da slušaju glasniju muziku od odraslih, već nisu ni svesni koliko glasno je puštaju.

Ta studija pokrenula je pitanja o tome koliko sati dnevno ljudi slušaju muziku pomoću uredjaja i, što je mnogo važnije, koliko je ona glasna. Pojedini ispitanici kazali su da slušaju muziku oko 16 sati dnevno, što je skoro svaki minut njihovog budnog stanja.

Bezbedan nivo tona za slušanje muzike je oko 80 do 85 decibela ... što je isto kao zvuk gradskog saobraćaja u vozilu sa zatvorenim prozorima.

Nivo koji može da ošteti vaš sluh je oko 100 decibela ... slično zvuku metroa ili kosilice. Audiolozi kažu da je korišćenje slušalica koje se stavljaju u uho, verovatno bezbedno ako slušate oko sat i po dnevno sa nivoom od 80 decibela. Ali, ako slušate muziku na najvišem nivou, čak i samo pet minuta dnevno, rizikujete trajno oštećenje sluha.

XS
SM
MD
LG