Linkovi

Male kompanije u borbi za opstanak


Šetači na jednoj od glavnih ulica u Tineku, u Nju Džersiju, gde su male kompanije u teškoj krizi zbog najnovijeg ekonomskog pada.

Ovih dana veliki broj malih kompanija teško izlazi na kraj ne samo zbog ekonomskog zastoja, već i zbog tehnoloških promena i konkurencije velikih poslovnih lanaca. Među ugroženima je i vlasnik jedne poznate pekare u malom mestu Tinek u državi Nju Džerzi nedaleko od Njujorka.

Ričard Hajzler predstavlja četvrtu generaciju vlasnika ove 80 godina stare košer pekare u Tineku u Nju Džerziju. Pekara „Baterflejk“, je jedna od najpoznatijih na širem području Njujorka. Hajzler, međutim, kaže da se pekare sve više gase.

„Pre 40 godina samo je u pekarama mogao da se kupi hleb ili kolač. Danas mušterije imaju bezbroj opcija.“

Kupci pored ostalog mogu da kupe hleb u običnim prodavnicama ili velikim samoposlugama od kojih mnoge imaju sopstvene pekare u kojima peku hleb i prave torte i kolače. Hajzler se prilagođava novonastaloj situaciji.

„Mi smo našli svoje mesto kao pekara sa receptima bez koštunjavog voća i kikirikija. Odlučili smo se za drugačije, kreativne recepte. Ne snabdevamo samo jevrejsku zajednicu, koja čini veliki deo lokalnih meštana. Mi takođe snabdevamo zajednicu muslimana, hindua, kao i ljude sa specijalnim zahtevima u ishrani. Na taj način nalazimo nove izvore poslovne zarade.“

U Aleji kedrova u Tineku nalaze se neki od najstarijih poslovnih objekata u gradu. Neki od njih su zatvoreni, ali drugi su pronašl način da kupcima nude nove proizvode.

Leri Bauer, predsednik lokalne trgovinske komore, kaže da većina privatnika ne zna da bi mogli da dobiju pomoć od njegove organizacije.

„Mislim da uglavnom ne znaju da mi uopšte postojimo i da kada naiđu na teškoće mogu da se obrate nama. Mi bismo nastojali da što više pomognemo. Mnoge firme su zatvorene jer su stariji vlasnici želeli da odu u penziju. I umesto da potraže nekog ko bi hteo da im kupi firme, oni su ih jednostavno zatvorili.“

Da bi se preživelo, kompanije moraju da prilagode svoje proizvode potrebama lokalnog stanovništva, kaže vlasnik „Dženeral stora“ u Tineku. To je prodavnica suvenira sa kafićem i vaj-faj sistemoim. Otvorena je pre dve godine, kaže vlasnik Brus Prins.

Ideja je da male firme počnu da snabedavaju stanovnike na novi način, odnosno da više vode računa o njihovim konkretnim potrebama, kao i da nastoje da što više smanje cene.“

I dok se trude da prežive, radnje u Tineku ne samo što su počeli da nude probranu robu, već nude i proizvode lokalnih majstora domaće radinosti.

XS
SM
MD
LG