Linkovi

Završni skup Pokreta "čajanka" u Vašingtonu


Za većinu Amerikanaca, današnji dan – 15. april, nešto je kao 4. jul, samo obrnuto. Umesto Dana nezavisnosti, to je dan koji simbolizuje moć države. Naime, danas u ponoć je rok za predaju poreske prijave, a upravo visok porez je glavna okosnica tzv. Pokreta čajanka, čiji su pripadnici niz protesta pod nazivom Ekspres čajanka po nekoliko američkih gradova, završili u Vašingtonu.

Hiljade njih protivi se Obaminoj administraciji i, kako kažu, nekontrolisanom trošenju iz državnog budžeta, protestujući širom zemlje, pa i ovde u prestonici. Stotine članova Pokreta čajanka okupili su se oko Bele kuće i Kongresa sa parolama „pridržavajte se Ustava“, pevajući patriotske pesme, mašući američkim zastavama i protestujući protiv „opasno korumpiranog“ poreskog sistema zemlje. Miljenica pokreta, Sara Pejlin, juče je u Bostonu zahtevala od demokrata da se uzdrže od trošenja, jer će se u suprotnom na jesen susresti sa gnevnim biračima.

“Stanovnici Bostona i drugih američkih gradova šalju poruku Vašingtonu da ćemo od novembra rešiti problem te velike vlade, velikih dugova, troškarenja Obame, Pelosi i Rida. Reći ćemo im da su otpušteni.”

Prema najnovijim istraživanjima, čak jedna trećina Amerikanaca slaže se sa stavovima pripadnika Pokreta čajanka, koji imaju priličan uticaj. Oni su npr. odigrali važnu ulogu pri izboru republikanca iz Masačusetsa Skota Brauna, koji je preuzeo senatsko mesto pokojnog demokrate, Edvarda Kenedija. Braun medjutim nije prisustvovao skupu u Bostonu. Ove jeseni, barem 6 kandidata za mesto u Senatu računa na pomoć članova ovog pokreta.

“Pokret čajanka će biti najuticajnija politička struja na predstojećim kongresnim izborima i oni imaju jednu veliku zamerku – trošak”, smatra analitičar Kelien Konvej.

Neki republikanci pozdravljaju strast pokreta čajanka što se vidi na reklamama republikanskog nacionalnog komiteta.

Organizatori protesta, medjutim, brinu da bi radikalni članovi pokreta, nalik onima koji su pretili zakonodavcima koji su dali svoj glas za reformu zdravstvenog sistema u Americi, mogli da se infilitriraju na današnji skup i skrenu pažnju sa stvarnog problema - fiskalne odgovornosti administracije - na slanje poruke mržnje.

XS
SM
MD
LG