Linkovi

Krvoproliće u Hami


Na fotografiji sa video snimka vidi se ranjenik koga prenose u bolnicu u Hami, 31. jul 2011. (agencija Rojters ne može da potvrdi autentičnost snimka).

Sirijski borci za ljudska prava javljaju da su vojnici uz podršku tenkova pucali na stanovnike Hame, jednog od središta pobune protiv vlasti i da je poginulo najmanje 45 ljudi. Navodi se da je pucnjava iz automatskog oružja i tenkova ceo dan odjekivala gradom.

Nadležni iz medicinske službe kažu da su bolnice prepune ranjenika i pozivaju dobrovoljne davaoce krvi. Broj mrtvih će se verovatno povećati.

Vojska je navodno krenula u napad pre svanuća, nasumično pucajući i rušeći barikade koje su podigli meštani. Stanovnici Hame, važnog središta sirijskog otpora, održavaju masovne proteste protiv predsednika Bašara al-Asada. Otac sadašnjeg predsednika je 1982. ugušio pobunu u tom gradu vojnom silom, pobivši hiljade ljudi.

U međuvremenu, na jugu zemlje, meštani javljaju da su pripadnici bezbednosnih snaga ubili tri osobe i nekoliko ranili u selu al-Hirak. Navodi se da je prilikom jutrošnjeg upada u selo uhapšeno više od stotinu ljudi.

XS
SM
MD
LG