Linkovi

Sirijska opozicija pravi tranzicioni plan


Lider sirijske opozicije Haitam al-Maleh (krajnje levo za govornicom) obraća se prisutnima na sastanku u Istanbulu

Pripadnici sirisjke opozicije, koji su se sastali u Turskoj kažu da traže načine da sruše režim predsednika Bašara al-Asada.

Stotine disidenata okupile su se u Istanbulu dan pošto su sirijske snage bezbednosti otvorile vatru na anti-vladine demonstrante, usmrtivši 32 osobe. Predsedavajući konferencije Haitam al-Maleh poručio je učesnicima da im sadašnji režim ne može "ukrasti" njihovu slobodu. Al-Maleh je inače advokat koji je bio pritvaran u Siriji.

Takozvana "Konferencija nacionalnog spasa" jedan je u nizu sastanaka koji su u poslednje vreme organizovale opozicione figure. Grupa je planirala da održi sličan skup u Damasku, ali su bezbednosne snage opkolile lokaciju i prekinule pripremne aktivnosti.

U međuvremenu, američka državna sekretarka Hilari Klinton komentarisala je nemire u Siriji, tokom susreta sa turskim zvaničnicima na drugoj lokaciji u Istanbulu. Ona je rekla da brutalnost u Siriji mora da prestane i da su neohodni "legitimni, iskreni napori" da se uvedu reforme vlade.

U okolini Damaska, hiljade Sirijaca pojavile su se na sahranama žrtava jučerašnjih nemira, aneki od njih uzvikivali su anti-vladine slogane.

Novinska agencija Rojters prenosi da su snage bezbednosti otvorile vatru na demosntrante u gradu Albu Kamalu na istoku zemlje, usmrtivši jednu osobu. Međutim, sirijska državna agencija SANA tvrdi da su sirijske snage samo odgovorile pošto su "naoružane grupe" prethodno zapalile nekoliko vladinih objekata u tom gradu.

XS
SM
MD
LG