Linkovi

UN traže hitnu istragu napada u Siriji


Dečak koji je preživeo napad hemijskim oružjem

Bela kuća takođe je pozvala sirijske vlasti da omoguće inspektorima UN neometan pristup pogođenom području, dok francuski šef diplomatije ne isključuje ni upotrebu sile

Međunarodne osude navodnog napada hemijskih oružjem na civile u predgrađu Damaska i danas su brojne. Opozicioni aktivisti tvrde da su stotine ljudi, među kojima i djeca, poginule u napadu za koji su, kako navode, odgovorne snage lojalne predsjedniku Bašaru al-Asadu. Ujedinjene nacija zatražile su od sirijske vlade da odmah istraži mesto navodnog napada, poručujući da očekuju da bez odlaganja dobiju pozitivan odgovor. Bela kuća takođe je pozvala sirijske vlasti da omoguće inspektorima UN da ispitaju svedoke, prikupe uzorke sa lica mesta, te da imaju neometan pristup području za koje se sumnja da je pogođeno hemijskim oružjem.

Eksplozije odjekuju u predgrađima Damaska i oko njih…dan nakon što je u napadima poput ovog, u području Gute, navodno upotrijebljeno hemijsko oružje. Opozicija tvrdi da su poginule stotine ljudi. Prizori djece, koja leže na podu u mukama, naveli su pojedine u međunarodnoj zajednici da poruče da je došlo vrijeme za oštru reakciju

"Potrebna je reakcija, ne samo međunarodne osude, već i reakcija koja bi mogla da poprimi oblik upotrebe sile”, naglasio je francuski šef diplomatije Loran Fabijus.

U Njemačkoj, turski šef diplomatije Ahmet Davutoglu užasnut je zbog, kako je istakao, izostanka međunarodne reakcije.

"Sve crvene linije su prekoračene, ali Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija i dalje ne može da donese nikakvu odluku. To je odgovornost strana koje još postavljaju crvene linije, kao i svih nas”.

Vlada predsjednika Bašara al-Asada demantovala je tvrdnje o upotrebi hemijskog oružja, ističući da je riječ o nameštaljki pobunjeničkih snaga.

“Svaki put kada međunarodna delegacija dođe u Siriju da istraži nešto, zemlje koje podržavaju terorizam požure da izmisle masakr i da optuže režim, odnosno sirijsku državu, da je to uradila”, smatra Valid al-Zubi, poslanik u sirijskom parlamentu.

Članovi Savjeta bezbjednosti sinoć su zatražili sveobuhvatnu i nezavisnu istragu.

"Mogu da kažem su članovi savjeta veoma zabrinuti zbog ovih navoda i opšti stav je da se situacija mora razjasniti i pažljivo ispratiti. Svi su saglasni da se upotrebom hemijskog oružja, pod bilo kakvim uslovima i bez obzira ko je za to odgovoran, krši međunarodno pravo”, saopštila je posle sjednice Maria Kristina Perseval, predsjedavajuća Savjeta bezbjednosti UN.

Generalni sekretar UN-a Ban ki-Mun saopštio je da je šef tima Svjetske organizacije za istragu upotrebe hemijskog oružja, koji je krajem prošle nedelje stigao u Damask, već razgovarao sa vlastima o najnovijim optužbama.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je pak poručilo da su sirijske vlasti spremne na potpunu saradnju sa ekspertima Ujedinjenih nacija. Sirijska opozicija traži od inspektora da odmah istraže napad.

“Želimo da inspektori dođu i vide tijela ubijenih u predgrađu Damaska. Želimo da pogledaju žrtve i istraže ko je upotrijebio hemijsko oružje. Za nas je očigledno da je hemijsko oružje upotrebljeno i da su napadi izvedeni balističkim projektilima. Samo režim ima tu mogućnost, tu spremnost, da to upotrijebi protiv nevinih civila”, rekao je
Halid Saleh,portparol Sirijske nacionalne koalicije.

U izbjegličkom kampu u Jordanu, Sirijci su izašli na ulice, gnjevni zbog onih za koje smatraju da se drže po strani dok njihove porodice ginu.

"Ovo je zločin protiv čovječnosti. Ne krivimo Bašara. Krivimo arapske zemlje koje ne preduzimaju ništa da bi zaustavile masakr”.

Slično je reagovala i manja grupa Amerikanaca sirijskog porijekla, koja se okupila ispred Bijele kuće u Vašingtonu.

“Ovo je nepravda koja se se događa pred očima međunarodne zajednice i niko ništa ne radi tim povodom. Ova djeca bi mogla da budu vaša, moja", poručila je Sima Abed Rabo, sirijski borac za ljudska prava.

Sirijska opozicija u međuvremenu upozorava da bi broj žrtava hemijskog napada mogao dalje da raste, navodeći da su otkrivena nova susjedstva u kojima je poginuo veliki broj ljudi. Ukoliko se potvrde navodi o ovom incidentu, to bi mogao da bude najsmrtonosniji napad hemijskim oružjem u svijetu od 1980-tih, navodi agencija Rojters.
XS
SM
MD
LG