Linkovi

Novo nasilje u Siriji


Antivladini demonstranti nose kovčege sa telima poginulih, u Huli blizu Homsa, 2. novembar 2011.

Aktivisti u Siriji tvrde da su snage bezbednosti ubile najmanje deset ljudi, dan pošto je vlada pristala na plan kojim se poziva na prekid nasilja nad opozicionim demonstrantima.

Aktivisti navode da su meta sirijskih trupa bili građani Homsa, gde su protesti i počeli, dok je nekoliko ljudi ubijeno kada su trupe otvorile vatru iz teške artiljerije na okrug Baba Amr. Nema međutim, nezavisne potvrde tih tvrdnji. Anti-vladini demonstrati - tvrde aktivisti - okupili su se u nekoliko delova zemlje.

Opozicioni Lokalni komiteti za koordinaciju kažu da su vojnici hapsili i koristili silu kako bi rasterali studente koji su demonstrirali protiv predsednika Bašara al-Asada u Dari, Aleppu, Kafrumi Damasku. Sve te današnje žrtve i akcije vojske dovele su u pitanje brz početak primene plana Arapske lige.

Članovi opozicionog Sirijskog nacionalnog saveta sastali su se danas u Kairu sa predsednikom Arapske lige, čiji plan poziva na dijalog vlade sa opozicijom u naredne dve nedelje. Jedan od članova Sirijskog nacionlanog saveta, Samir al-Našar, rekao je međutim da tokom današnjeg sastanka u Kairu, nije bilo reči o tome.

XS
SM
MD
LG