Linkovi

Diplomate zabrinute stanjem u Siriji


Britanski ambasador u Ujedinjenim nacijama, Mark Lajal Grant opisao brifing o Siriji u SB UN kao najužasniji sastanak u poslednje dve godine, 13. decembar 2011.
Britanski ambasador u Ujedinjenim nacijama, Mark Lajal Grant opisao brifing o Siriji u SB UN kao najužasniji sastanak u poslednje dve godine, 13. decembar 2011.

Nekoliko zemalja članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija navode zabrinutost informacijom sa današnjeg sastanka visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava, da je broj mrtvih zbog nemira u Siriji prevazišao 5 hiljada.

Zamenica američke ambasadorke, Rozmari Di Karlo rekla je da kriza u domenu ljudskih prava u Siriji predstavlja pretnju medjunarodnom miru i bezbednosti istakavši da Ujedinjene nacije procenjuju da se broj mrtvih u Siriji više nego udvostručio u protekla četiri meseca i da je „nezamislivo“ da se Savet bezbednosti u poslednje vreme ne oglašava povodom te situacije.

U oktobru, Kina i Rusija uložile su veto na nacrt rezolucije kojom se osudjuju napadi na anti-vladine demonstrante.

Medjutim, ruski ministar spoljnih poslova, Sergej Lavrov rekao je da je „nemoralno“ da zapadne zemlje optužuju Moskvu da blokira rad Saveta bezbednosti, dok istovremeno odbijaju da izvrši pritisak na, kako se izrazio „naoružane ekstremiste“ koji su deo sirijske opozicije.

Nemački ambasador u Ujedinjenim nacijama, Piter Viting, rekao je da se njegova zemlja slaže sa procenom visoke komesarke UN-a za ljudska prava Navi Pilaj da su sirijske bezbednosne snage ove godine počinile zločine protiv čovečnosti. On je dodao da je brifing pokazao da postoji „konzistentna šema državne politike“ kad su u pitanju napadi na civile.

Britanski ambasador u Ujedinjenim nacijama, Mark Lajal Grant ukazao je da je to bio „najužasniji sastanak“ u Savetu bezbednosti tokom protekle dve godine. On je istakao da se situacija pogoršava, uz nagomilavanje vojnih snaga u Homsu i desetine hiljada slučajeva pritvaranja, mučenja i silovanja.

XS
SM
MD
LG