Linkovi

Analitičari predviđaju Asadov pad


Sirijski predsednik Bašar al Asad tokom posete četvrti Baba Amr, u gradu Homsu

Posmatrači Ujedinjenih nacija došli su u Siriju sa zadatkom da smanje nasilje u zemlji. Aktivisti javljaju da vladine snage svakodnevno izvode nove napade, uprkos tome što je predsednik Bašar al-Asad pristao na prekid vatre 10. aprila, na osnovu plana koji je pripremio međunarodni izaslanik Kofi Anan. Kakvi su izgledi za sprovođenje tog plana i da li će predsednik Asad još dugo držati vlast?

Revolucija koja je od varnice prerasla u požar širom arapskog sveta, stigla je do Sirije marta 2011. Kada su stanovnici izašli na ulice da protestuju zbog mučenja studenata, vlada je uzvratila silom. Demonstracije protiv vlade su se ubrzo proširile. Sirijski predsednik Bašar al-Asad i njegova dobro naoružana vojska duže od godine čvrsto drže vlast. Ali mnogi analitičari kažu da su dani režima odbrojani. Marijus Dib, profesor bliskoistočnih studija na Visokoj školi za međunarodne nauke Univerziteta „Džons Hopkins“, smatra da Asad ne može još dugo da opstane.

„Najmanje 80 odsto stanovništva je protiv njega i, takođe, izgubio je kontrolu nad nekim delovima zemlje. Možda će za njegov pad biti potrebno dugo vremena, ali on ne može da opstane.“

Asad i najveći deo vladajuće elite pripadaju alavitskoj sekti, manjini u pretežno sunitskoj zemlji. Neki muslimani dovode u pitanje predanost alavita istinskom islamu. Sirija od nedavno nema mnogo prijatelja u arapskom svetu. Na sastanku u Turskoj, prošlog vikenda, arapske države su obećale opozicionim borcima 100 miliona dolara pomoći, a administracija predsednika Obame je rekla da će da im obezbedi komunikacionu opremu.

„Svet neće ustuknuti. Asad mora da ode. A sirijski narod mora da bude slobodan da sam izabere svoj put prema budućnosti.“

Neki analitičari umanjuju izglede za ostvarenje mirovnog plana koji je ugovorio međunarodni izaslanik Kofi Anan, kojim se od vlade traži prekid vatre 10. aprila, a odmah potom i od opozicionih snaga. Ali naučni saradnik Instituta za Bliski istok Danijel Server, smatra da je to korak u dobrom smeru.

„Nastavljanje nasilja nije u američkom interesu, a nije ni u interesu međunarodne zajednice. Važno je da ga što pre prekinemo.“

Analitičari predviđaju da će dugotrajni saveznik Iran ostati uz Siriju, ali neki misle da bi Rusija mogla da napusti svog dugogodišnjeg prijatelja.

„Rusi u nekom trenutku mogu da odluče da im više odgovara prenos vlasti, nego da ostanu sa Bašarom al-Asadom. Njima treba pristup do pristaništa i mušterija za oružje, a u određenom trenutku diktator u odlasku nije u položaju da garantuje takve stvari.“

Analitičari očekuju da opozicija u Siriji dobije još veću međunarodnu podršku i traže od pobunjenika da uvere manjine da neće biti proganjane. Većina je saglasna da je razdor sa Asadom premašio tačku do koje je on mogao da ga kontroliše.

XS
SM
MD
LG