Linkovi

Džihadisti u redovima sirijskih pobunjenika


U proteklih nekoliko meseci ima sve više znakova da islamistička mreža nastoji da eksploatiše konflikt u Siriji u sopstvene svrhe.

U jeku borbi između pobunjenika i vladinih snaga u Siriji raste i zabrinutost zbog ekstremnih islamističkih boraca, uključujući pripadnike terorističkih organizacija kao što je Al-Kaida, koji se pridružuju opozicionoj Slobodnoj islamskoj armiji. Po rečima bar jednog eksperta, postoji obilje video dokaza na internetu, koji pokazuju da džihadske grupe eksploatišu sirijski pobunu za svoje interese.

Dok zapadne i zalivske arapske zemlje dostavljaju sve veću pomoć sirijskoj opoziciji, raste i zabrinutost zbog infiltracije militantnih islamskih organizacija u taj konflikt. Širaz Meher saradnik Međunarodnog istraživačkog centra za proučavanje radikalizacije, pri Kings koledžu u Londonu, izučava ekstremističke grupe. On je Glasu Amerike pokazao video materijale i sajtove koje je do sada pronašao na internetu, među kojima je i snimak bombaškog napada, koji je, po svemu sudeći, izvršila Al Kaida u Siriji.

„Bilo da su povezane sa Al-Kaidom ili ne, islamističke grupe sada operišu u Siriji. Teško je proveriti verodostojnost ovakvih video snimaka, ali možemo ih uporediti sa drugim stvarima koje se tamo događaju. Slični video materijali se sve češće pojavljuju na društvenim forumima Al-Kaide na internetu, koje pratimo već deset godina,“ kaže Meher.

Na video materijalima snimljenim u Siriji, sve se češće zapaža ikonografija povezana sa islamističkim militantnim grupama.

„Kažu da je sve to Al-Kaida, ali u svakom slučaju u Siriji se nalaze islamistički borci. To se može zaključiti na osnovu zastava koje nose kao i ikonografija na snimcima. Oni dostavljaju ćebad i ćilime u pobunjenička područja, što je tipično za islamističke grupe koje operišu u regionu, kako bi pridobile podršku lokalnog stanovništva,“ nastavlja Meher.

U proteklih nekoliko nedelja, u arapskoj štampi je objavljeno nekoliko reportaža o stranim borcima koji se pridružuju Slobodnoj sirijskoj armiji. Meher kaže da je teško utvrditi njihov broj, ali da su oni definitvno prisutni.

„Na primer, pristižu Saudijci, Egipćani, Libijci, Jordanci. To ima smisla jer naročito zalivske zemlje i režimi izražavaju protivljenje Bašaru al Asadu. Mnogi klerici u tim državama proglasili su Asada bogohulnikom".

Meher dodaje da su ekstremističke grupe sa zakašnjenjem reagovale na sirijsku pobunu, ali u proteklih nekoliko meseci ima sve više znakova da islamistička mreža nastoji da eksploatiše taj konflikt u svoje svrhe.
XS
SM
MD
LG