Linkovi

Iran i kriza u Siriji


Iranski predsednik Hasan Rohani
Iranski predsednik Hasan Rohani

Po mišljenju brojnih stručnjaka Sirija je spoljnopolitički izazov, koji bi Teheran mogao da okrene u svoju korist.

Sirjiski glavni saveznik, Rusija preuzela je glavnu ulogu kako bi predsednik Bašar al Asad odustao od svog hemijskog oružja. Međutim, Iran, ključni regionalni saveznik Damaska, nije se mnogo isticao.

Predsednici dva najvažnija saveznika Sirije, obavili su razgovore ovog meseca, tokom kojih je iranski lider Hasan Rohani pohvalo novu ulogu Vladimira Putina u rešavanju sirijske krize. Rohani je izrazio nadu da će ruska diplomatija sprečiti, kako se izrazio, “novi rat”, imajući pri tom na umu vazdušne napade SAD.

Iran očigledno ima razlog da pozdravi smanjenje tenzija zbog Sirije, tvrdi Mark Ficpetrik iz Međunarodnog instituta za strateške studije:

“Bez obzira na komplikovanost sirijskog problema, Iran je daleko komplikovanije pitanje za Zapad. Mislim da Sirija predstavlja Vijetnam za Iran, glib iz kojeg se ne može izvući.”

Iranski novinar u egzilu, Amir Taheri to smatra preterivanjem, ali dodaje da je Iran uložio značajna sredstva u Siriju iz, kako kaže, ideoloških razloga:

“Problem je u tome što Iran deluje kao višestruka ličnost. Kao revolucija ima ideološki interes, a kao zemlja nema nikakav interes u Siriji. Rohani želi da ponovo napravi državu od Irana.”

Zapadni lideri se nadaju da će predsednik Rohani biti mnogo konstruktivniji u razgovorima o spornom iranskom nuklearnom programu, što je već izjavio novi šef iranske agencije za atomsku energiju Ali Akbar Salehi:

“Dolazim sa porukom mog novoizabranog predsednika u prilog daljeg proširenja i unapređenja saradnje sa međunarodnom agencijom kako bi se zatvorio takozvani iranski nuklearni dosije.”

Mark Ficpetrik kaže da predsednik Rohani možda želi da iskoristi sirijsku mirovnu konferenciju kao priliku za poboljšanje odnosa sa Zapadom, kao i za jačanje iranske spoljne politike:

“Najpovoljnija stvar za Iran bi verovatno bio poziv da učestvuje na sastanku Ženeva 2. Time bi Rohanijev status bio poboljšan, jer bi mogao da vodi razgovore sa SAD o pitanjima koja su važna za Iran, a ne samo o onome što je važno za SAD.”

Za to je još potrebna podrška vrhovnog duhovnog vođe ajatolaha Alija Hameneija. Amir Taheri ne veruje u to:

“Hamenei, koji je najviši vođa, rešen je da spreči pad predsednika Asada. Međutim, glavno pitanje je - ko će da preuredi Bliski Istok - SAD sa svojim saveznicima, ili Iran sa njegovim saveznicima. Za sada, pobeđuje strana koju podržava Iran.”

Ajatolah Hamenei je zbog toga mnogo manje zainteresovan za kompromis sa Zapadom i mogao bi da se suprotstavi nastojanjima predsednika Rohanija da iskoristi
XS
SM
MD
LG