Linkovi

Probijen rok za uklanjanje hemijskog oružja iz Sirije


Borbe, loše vreme i blokade puteva sprečili međunarodne snage da preuzmu sirijski arsenal hemijskog oružja do kraja 2013. godine.

Norveški i danski brodovi koji bi trebalo da prevezu sirijsko hemijsko oružje vraćaju se u luku na Kipru, što znači da neće biti ispoštovan rok za uklanjanje opasnih materija iz Sirije do kraja godine. Realizacija tog plana kasni zbog lošeg vremena, nestabilne situacije na linijama fronta i blokade puteva.

Norveški brodovi čekali su u kiparskim lukama odobrenje da krenu prema Siriji gde je trebalo da preuzmu deo sirijskog hemijskog arsenala, odnosno zabranjeno oružje upotrebljeno – kako se navodi –protiv civila u avgustu 2013.

Međutim, borbe koje i dalje traju, otežale su prebacivanje opasnih hemikalija do luke Latakije.

“Sve strane se slažu da je bezbednost glavna briga. To se takođe odnosi na bezbednost konvoja, odnosno na sigurnost bilo koje operacije", kaže Sigrid Kaag iz Organizacije za zabranu hemijskog oružja

Ta organizacija je danima upozoravala da je malo verovatno da će transport najkritičnijih hemijskih elemenata biti obavljen pre 31. decembra. Vašington, za sada, ne pokreće pitanje propuštenog ambicioznog roka.

“Za nas je najvažnije da vidimo napredak u tom procesu”, ističe Meri Harf, portparolka Stejt departmenta.

Sporazum postignut sa sirijskim predsednikom Bašarom al Asadom ne predviđa eliminaciju ukupnog hemijskog arsenala do kraja juna. Međutim, neki eksperti upozoravaju da će, što duže bude trajalo uklanjanje sirijskog hemijskog oružja, opasnost biti sve veća.

“Predsednik Asad vrlo dobro zna da će sa konačnom predajom hemijskog oružja naglo izgubiti na značaju kod međunarodne zajednice. Mislim da mu ide u korist da što više odugovlači", smatra Endru Tebler, naučni saradnik Vašingtonskog instituta.

To je samo dodatni problem dok međunarodna zajednica pokušava da okonča krvoproliće i liši Siriju hemijskog oružja.
XS
SM
MD
LG