Linkovi

Sirija krivi "sabotere" za železničku nesreću


Bez pauze: Demonstracije protiv Bašara al-Asada nastavljaju se u Damasku, Homsu i drugim sirisjkim gradovima
Bez pauze: Demonstracije protiv Bašara al-Asada nastavljaju se u Damasku, Homsu i drugim sirisjkim gradovima

Sirijska vlada okrivila je "sabotere", koji pokušavaju da se sakriju iza anti-vladinih demonstracija, za iskakanje voza iz šina u kojem je stradala jedna, a povređeno još nekoliko osoba.

Državni mediji javljaju da se incident dogodio u blizini Homsa, grada u kome je počeo bunt protiv vlasti predsednika Bašara al-Asada, i koji je i dalje žarište sukoba.

Novinska agencija SANA navodi izjavu zvaničnika ministarstva unutrašnjih poslova da su "kriminalci" izvadili deo šina, zbog čega je voz sleteo s koloseka i zapalio se. Voz se kretao na relaciji od grada Alepa na severoistoku zemlje ka prestonici Damasku, prevozio je oko 500 putnika, a jedina žrtva je mašinovođa.

Inače, očevici i ativisti tvrde da su bezbednosne snage juče usmrtile najmanje šest učesnika masovnih protesta, od kojih nekoliko i u Homsu.Ranije tokom dana, u Homsu je kako navode isti izvori ubijeno bar još pet ljudi.

U međuvremenu, dvojica specijalnih savetnika generalnog sekretara Ban Ki-muna objavila su da postoji "ozbiljna mogućnost" da je Sirija obračunavajući se sa demonstrantima počinila zločine protiv čovečnosti. U saopštenju objavljenom kasno sinoć, dvojica savetnika Frensis Deng i Edvard Lak pozvala su na temeljnu i nezavisnu istragu događaja u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG