Linkovi

Kompromitujući Asadovi mejlovi


Sirijski predsednik Bašar al-Asad i supruga Asma
Sirijski predsednik Bašar al-Asad i supruga Asma

Britanski dnevni list Gardijan objavio je da posjeduje hiljade mejlova vladajuće sirijske porodice Asad, koji otkrivaju detalje ličnog života njenih članova.

Dok nasmijani sirijski predsjednik Bašar al-Asad i njegova supruga Asma, rođena u Britaniji, u februaru glasaju za novi Ustav, njegovi vojnici granatiraju civile u Homsu - središtu pobune protiv njegove vladavine. Sirijski lider, blagih manira, ne liči mnogo na bliskoistočne diktatore. Nakon ubistva hiljada ljudi u jednogodišnjem obračunu sa demonstrantima, oftalmolog, koji je studirao u Londonu, razgnijevio je međutim svoj narod i svijet.

Britanski Gardijan juče je objavio da ima pristup brojnim mejlovima koji između ostalog iznose detalje života sirijskog predsjednika i njegove supruge. Dnevni list prenosi da je Asad prihvatio savjet Irana za gušenje pobune i da se čak šalio na račun svog obećanja o sprovođenju reformi. Gardijan navodi da mejlovi, koji prikazuju porodicu Asad izolovanu od protesta, potiču sa privatnih računa bračnog para Asad, te da je uvjeren da su autentični.

Neki od oko 3000 mejlova otkrivaju da je Asadova supruga Asma organizovala kupovinu Armani lampe u čuvenom londonskm “Herodsu”, da je naručivala dijamantske ogrlice iz Pariza, te da je kontrolisala dopremu namještaja u Damask. U jednoj od poruka, poslatoj prošlog jula, Asma je saopštila svom suprugu da će određenog dana biti slobodna do 5 sati poslijepodne. Bašar je u odgovoru napisao: “To što si mi rekla gdje ćeš biti je najbolja reforma koju neka zemlja može da ima. Usvojićemo nju, umjesto bezvrijednog zakona o partijama, izborima, medijima”.

Jedan od Asminih mejlova, iz decembra, međutim pokazuje pritisak pod kojim se par nalazi, dok se sve češće čuju pozivi međunarodne zajednice da se prekine nasilje. “Ukoliko smo oboje jaki, prevazićićemo ovo zajedno. Volim te.” Drugi mejlovi pak sugerišu da je sirijski predsjednik bio detaljno informisan o, kako se navodi, ilegalnom prisustvu zapadnih novinara u četvrti Bab Amr u Homsu, i da je prošle godine savjetovan da pooštri bezbjednosne mjere.

Privatna prepiska čak otkriva da je Asad uspio da zaobiđe oštre američke sankcije, koristeći posrednika sa američkom adresom kako bi kupio muziku i aplikacije sa Eplovih aj-Tjunsa. Britanski list je saopštio da je preduzeo sveobuhvatne mere da proveri autentičnost mejlova, upoređivanjem njihovog sadržaja sa utvrđenim činjenicama i kontaktirajući 10 pojedinaca čija se prepiska pojavljuje u memoriji.

XS
SM
MD
LG