Linkovi

Masovna hapšenja u Siriji


U susednom Libanu demonstranti su juče iskazivali podršku prodemokratskim demonstracijama u Siriji

Aktivisti za građanska prava kažu da su sirijske snage danas nastavile sa sprovođenjem strogih mera u gradu Homsu, u centralnom delu zemlje, u kome se tokom noći čula pucnjava dok su vojnici išli od vrata do vrata i uhapsili mnoge građane.

Snage bezbednosti su juče u tom gradu ubile 14 ljudi, uključujući jednog dečaka dok ulicama i dalje patroliraju tenkovi.

U priobalnom gradu Baniasu vojnici su priveli više od 200 ljudi, a pročešljano je i nekoliko drugih gradova na jugu.

Do masovnih privođenja u Baniasu, gde je uhapšeno i jedno 10-godišnje dete, došlo je samo dan pošto su vojnici u tom opkoljnom gradu ubili šestoro ljudi. Očevici kažu da najmanje 25 tenkova patrolira gradom od oko 50 hiljada stanovnika, u okviru mera za ugušivanje antivladinih protesta.

Kraj Baniasa leži jedna od dve sirijske rafinerije nafte. Grad je naseljen pretežno sunitskim muslimanima, ali u njemu žive i mnogi alaviti, pripadnici šiitske sekte u koje se ubrajaju predsednik Bašar al-Asad i njegova porodica kao i mnogi drugi visoki funkcioneri.

Očevici kažu da su vlasti u Baniasu, Homsu i u drugim gradovima prekinule dovod vode i struje kao i komunikacije.

Prva meta strogih mera sirijske vlade bio je grad Dara, žarište prodemokratskih demonstracija. Prošle nedelje sirijske oružane snage objavile su da su "obavile zadatak hapšenja terorista" u Dari i obnovile mir u gradu. Međutim, stanovnici kažu da tenkovi, vojnici i snajperisti još ograničavaju kretanje.

Grupe za praćenje ljudskih prava kažu da je u okviru mera sirijske vlade za ugušivanje antivladinih protesta do sada ubijeno najmanje 600 ljudi, dok je možda čak 8 hiljada uhapšeno ili nestalo.

XS
SM
MD
LG