Linkovi

Nova pucnjava u Siriji


Amaterski snimak jučerašnje vojne akcije u sirijskom gradu Dara

Prema izveštajima iz Sirije jutros se ponovo čula pucnjava u gradu Dari, žarištu antivladinih protesta, koji je već drugi dan pod opsadom vojske, u okviru mera za ugušivanje protesta protiv vlade Bašara Al-Asada.

Nema znakova da se oštre mere uz upotrebu vojnika i tenkova ublažavaju, dok u svetu raste negodovanje zbog nasilja nad demonstrantima. Prema izveštajima, stanovnici Dare ne usuđuju se da izađu na ulicu. Grupe za ljudska prava takođe izveštavaju da je širom zemlje uhapšeno više desetina ljudi.

Očevici i aktivisti za ljudska prava izvestili su da je juče najmanje 20 ljudi ubijeno kada su vojnici sa tenkovima ušli u Daru da bi ugušili demonstracije.

Britanski sekretar za inostrane poslove Vilijam Hejg pozvao je Siriju da obustavi represivne mere, dodajući da Britanija pokušava da zajedno sa drugim zemljama ubedi sirijske vlasti da poštuju osnovna i opšta ljudska prava.

Italijanski premijer Silvio Berluskoni i francuski predsednik Nikola Sarkozi, zatražili su od sirijskih vlasti da se uzdrže i prekinu "nasilno ugnujetavanje" miroljubivih demonstranata.

Sjedinjene Države su osudile nasilje nad sirijskim građanima nazvavši ga potpuno neprihvatljivim. Državni sekretarijat je savetovao američke građane i svo osoblje američke ambasade osim najneophodnijeg, da napuste Siriju dok komercijalni transport još funkcioniše.

Od prošlomesečnog izbijanja demonstracija protiv vlade u Siriji je poginulo više od 150 ljudi.

Predsednik Bašar Al-Asad prošle nedelje je ukinuo 48-godišnje vanredno stanje, što je bio jedan od ključnih zahteva demonstranata, i raspustio sud bezbednosti. Međutim, vlada je odmah potom počela da primenjuje mere za ugušivanje demonstracija.

XS
SM
MD
LG