Linkovi

Smrtonosna vatra u Siriji


Smrtonosna vatra u Siriji
Smrtonosna vatra u Siriji

Sirijske snage bezbednosti ponovo su otvarale vatru na demonstrante koji traže ostavku sirijskog predsednika Bašara al-Asada.

Aktivisti i očevici kažu da su vojnici ubili najmanje 15 osoba tokom današnjih demonstracija hiljada ljudi, održanih širom zemlje.

Prema njihovim izjavama, ubistva su se dogodila u gradovima Hama, Homs i Alepo, kao i u predgrađima Damaska.

Ranije danas, vladine snage sprovele su racije u očekivanju novih protesta. Grupe za ljudska prava i aktivisti kažu da je jedna žena ubijena kada su vojnici uz pomoć tenkova započeli akciju u mestu Kan Šeikon, u severnoj pokrajini Idlib. Drugi čovek ubijen je dok je bežao od vojnika u Sakbi, jednom od predgrađa Damaska.

Sirijska vlada brani gušenje demonstracija tvrdeći da je reč o naoružanim bandama i teroristima. Sirijski državni mediji danas su izvestili da su, kako je rečeno, "naoružane grupe i snajperi" otvarali "nasumičnu vatru" u jednom predgrađu Damaska i druge dve oblasti, ubivši tri pripadnika snaga bezbednosti i dvoje civila.

U međuvremenu, predsednik Asad izložen je sve snažnijim osudama nasilja u njegovoj zemlji.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton pozvala je danas druge zemlje da obustave kupovinu sirijskih proizvoda, kao što su nafta i gas, a one koji podržavaju Asadovu vladu da, kako je rekla, "stanu na pravu stranu istorije".

Turski mediji danas su izvestili da je predsednik Abdula Gul pozvao je predsednika Asada da primeni reforme pre nego što, kako je rekao, "postane suviše kasno".

XS
SM
MD
LG