Linkovi

EU proširuje sankcije Siriji


EU proširuje sankcije Siriji

Evropska unija proširila je danas sankcije protiv sirijske vlade, uvodeći zabrane izdavanja viza i zamrzavajući imovinu još petorici funkcionera povezanih sa krvavim merama za ugušivanje antivladinih protesta.

Spoljnopolitički šef Evropske unije, Ketrin Ešton, osudila je najnovije napade na sirijske građane rekavši da "brutalno nasilje" izaziva porast napetosti i produbljavanje podela u zemlji.

Evropska unija nije objavila imena pomenutih funkcionera. U nastojanju da zaustavi napade na civile evropski blok je do sada uveo sankcije protiv više od 30 sirijskih zvaničnika, uključujući predsednika Bašara al-Asada.

Najnovije sankcije uvedene su samo nekoliko sati uoči vanredne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, u Njujorku, radi razmatranja situacije u Siriji. Jedan diplomata je izjavio kako se očekuje da Britanija predstavi nacrt nove rezolucije o Siriji.

U samoj Siriji, aktivisti kažu da je Hama već drugi dan pod tenkovskom vatrom i da je juče u tom gradu ubijeno najmanje 80 ljudi.

Događaje u Siriji teško je potvrditi iz nezavisnih izvora jer tamošnja vlada sprečava većinu stranih medija da slobodno putuju i izveštavaju o tome. Prema nekim procenama, u jučerašnjim sukobima poginulo je možda čak 140 ljudi, kada su vojnici potpomognuti tenkovima otvorili vatru na građane.

XS
SM
MD
LG