Linkovi

Ofanziva sirijskih trupa u Homsu


Sirijski vojnici kraj vojnog kontrolnog punkta nedaleko od Homsa
Sirijski vojnici kraj vojnog kontrolnog punkta nedaleko od Homsa

Sirijski aktivisti za građanska prava kažu da su vladine snage izvršile juriš na jedno stambeno područje u Homsu. Eskalacija vladinih oštrih mera protiv neistomišljenika u tom gradu podstakla je vodeću sirijsku opozicionu grupu da zatraži međunarodnu intervenciju radi zaštite civila.

Aktivisti kažu da su vojnici upadali u domove i hapsili civile u četvrti Baba Amr tokom današnjeg, šestog dana vojnih operacija, u kojima je ubijeno najmanje stotinu ljudi. Isti izvori kažu da se vojni dezerteri oružjem suprotstavljaju vladinim snagama u Homsu, koji je postao žarište osmomesečnog ustanka protiv vladavine predsednika Bašara al-Asada.

Sirijski aktivisti kažu da su tokom današnjeg dana snage bezbednosti, potpomognute tenkovima i teškim naoružanjem, ubile dvoje ljudi u Homsu i okolini, uključujući jednu osmogodišnju devojčicu pogođenu, kako je rečeno, “nasumičnom” vatrom. Aktivisti kažu da su vojnici u istom području juče ubili najmanje 16 osoba.

Broj žrtava nije mogao da bude potvrđen iz nezavisnog izvora jer je Sirija zabranila stranim novinarima da rade u zemlji.

Vodeća opoziciona grupa Sirijski nacionalni savet proglasila je danas Homs “područjem pogođenim katastrofom”. Pomenuti savet je pozvao međunarodne i arapske posmatrače da nadgledaju situaciju na terenu kako bi sprečili dalje napade na civile.

XS
SM
MD
LG