Linkovi

Ofanziva sirijskih trupa u Homsu


Sirijski vojnici kraj vojnog kontrolnog punkta nedaleko od Homsa

Sirijski aktivisti za građanska prava kažu da su vladine snage izvršile juriš na jedno stambeno područje u Homsu. Eskalacija vladinih oštrih mera protiv neistomišljenika u tom gradu podstakla je vodeću sirijsku opozicionu grupu da zatraži međunarodnu intervenciju radi zaštite civila.

Aktivisti kažu da su vojnici upadali u domove i hapsili civile u četvrti Baba Amr tokom današnjeg, šestog dana vojnih operacija, u kojima je ubijeno najmanje stotinu ljudi. Isti izvori kažu da se vojni dezerteri oružjem suprotstavljaju vladinim snagama u Homsu, koji je postao žarište osmomesečnog ustanka protiv vladavine predsednika Bašara al-Asada.

Sirijski aktivisti kažu da su tokom današnjeg dana snage bezbednosti, potpomognute tenkovima i teškim naoružanjem, ubile dvoje ljudi u Homsu i okolini, uključujući jednu osmogodišnju devojčicu pogođenu, kako je rečeno, “nasumičnom” vatrom. Aktivisti kažu da su vojnici u istom području juče ubili najmanje 16 osoba.

Broj žrtava nije mogao da bude potvrđen iz nezavisnog izvora jer je Sirija zabranila stranim novinarima da rade u zemlji.

Vodeća opoziciona grupa Sirijski nacionalni savet proglasila je danas Homs “područjem pogođenim katastrofom”. Pomenuti savet je pozvao međunarodne i arapske posmatrače da nadgledaju situaciju na terenu kako bi sprečili dalje napade na civile.

XS
SM
MD
LG