Linkovi

Moguće nove sankcije Siriji


Snimak objavljen na sajtu Jutjub koji navodno pokazuje studentske antirežimske demonstracije u sirijskom gradu Homsu, održane 18. septembra

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija trebalo bi danas da raspravlja o nacrtu nove rezolucije kojom bi se zapretilo uvođenjem novih sankcija Siriji, ukoliko njene snage bezbednosti ne obustave svoje operacije protiv civila. Diplomate u Ujedinjenim nacijama izražavaju nadu da bi o novoj rezoluciji moglo da se glasa već krajem ove nedelje.

Britanija, Francuska, Nemačka i Portugal predstavili su kasno sinoć nov nacrt rezolucije iz koga je izbačen raniji predlog za hitno uvođenje sankcija sirijskom predsedniku Bašaru al-Asadu. Nova verzija je podneta kako bi se prevazišao zastoj u Savetu bezbednosti izazvan željom nekih članova da se pojača pritisak na predsednika Asada da zaustavi nasilje.

Međutim, ruski ambasador Vitalij Čurkin rekao je danas novinarima da je Rusija razdelila sopstveni predlog rezolucije u kome se zahteva okončanje nasilja i otpočinjanje političkog procesa uz učešće svih strana, ali bez pretnji sankcijama. Rusija i Kina su se do sada protivile svim nacrtima sankcija koje su podržavale Sjedinjene Države i Evropska unija, a koje su predviđale embargo na isporuku oružja Siriji i druge sankcije.

XS
SM
MD
LG