Linkovi

Nove sankcije Siriji


Sirijski predsednik Bašar al-Asad i njegova supruga Asma
Sirijski predsednik Bašar al-Asad i njegova supruga Asma

Evropska unija je uvela zabranu izdavanja viza i zamrzla sredstva supruge sirijskog predsednika Bašara al-Asada, rodjene u Britaniji, i nekoliko drugih članova njegove porodice i administracije. Istovremeno, Savet za ljudska prava Ujedinjenih nacija u Ženevi oštro je osudio “eskalaciju nasilja u Siriji” i zatražio nastavak istrage o zločinima koje je počinila sirijska vlada gušeći proteste u proteklih godinu dana. Savet je usvojio rezoluciju koju je u ime EU podnela Danska, a kojom se do septembra produžava mandat istražne komisije koja ispituje te navode. Kina, Rusija i Kuba su glasale protiv rezolucije.

Odluka Evropske unije kojom se uvode sankcije prvoj dami Sirije, Asmi al-Asad, predsednikovoj majci i sestri, kao i osam vladinih zvaničnika, stupiće na snagu u subotu. Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku, Ketrin Ešton, izjavila je da je Unija duboko zabrinuta zbog krize u Siriji, te da su sankcije značajno sredstvo u rešavanju te situacije.

"Nikada ne potcenjujem ulogu sankcija, jer se njima postižu dve stvari. Jedna je da su na njihovoj meti sredstva pojedinaca, što ih sprečava da normalno funkcionišu, a drugo – njima se iznosi snažan politički stav o tome šta medjunarodna zajednica misli o odredjenim dogadjajima.”

Sankcije su uvedene ubrzo pošto su u javnost procurili mejlovi o ekstravagantnim kupovinama gospodje Asad, u vreme dok je Sirija tonula u nasilje. Britanski zvaničnici kažu da zabrana izdavanja viza ne može da spreči prvu damu Sirije da putuje u Britaniju, u slučaju da je zadržala svoje britansko državljanstvo.

Za to vreme, opozicioni aktivisti javljaju da vlada nastavlja sa gušenjem pobune. Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Britaniji, prenela je za Glas Amerike da je troje dezertera iz sirijske armije ubijeno u borbama u Azazu, blizu granice sa Turskom. Takodje se navodi da su sirijske snage nastavile napad na centralni grad Homs.

U Briselu, šef švedske diplomatije Karl Bilt rekao je da je cilj svih sankcija, uključujući I novu zabranu izdavanja viza, da se zaustavi takvo nasilje.

Ubijanje mora da stane. Nasilje mora da stane. Mora da postoji dijalog, politički proces. To je jedini način da se zemlja spreči da ne potone u sektaški gradjanski rat, koji bi imao razorne posledice, pre svega po sam režim. Mi želimo miran, politički proces promena - ništa više.”

Organizacija za ljudska prava Amnesti Internešnel apelovala je na specijalnog izaslanika UN Kofija Anana da praćenje kršenja ljudskih prava uključi u svoj mirovni plan od šest tačaka, koji je ranije ove nedelje podržao Savet bezbednosti UN. Amnesti ističe da je ključno da se zločini dokumentuju kako bi odgovorni za njih mogli da, jednog dana, odgovaraju za svoja dela.

XS
SM
MD
LG