Linkovi

Raste pritisak na Siriju


Amaterski snimak dela sirijskog grada Hame, u kome snage bezbednosti sprovode brutalne mere ugušivanja opozicionih demonstracija

Sirijska državna televizija je izvestila da je zbog smrtonosnog gušenja opozicionih protesta predsednik Bašar el-Asad smenio svog ministra odbrane generala Alija Habiba, dok je Damask izložen sve većem pritisku svojih arapskih komšija.

U izveštaju državne televizije se navodi da je Asad za novog ministra odbrane imenovao nečalnika Generalštaba, generala Davuda Radžu. To je najznačajnija promena u Sirijskoj vladi od početka nacionalnog bunta protiv Asadove autokratske vladavine u martu.

Bahrain i Kuvajt su danas saopštili da se pridružuju Saudijskoj Arabiji i pozivaju svoje ambasadore u Damasku na konsultacije o sirijskom korišćenju sile protiv demonstranata. Saudijski kralj Abdulah je juče objavio da povlači svog izaslanika i zatražio zaustavljanje - kako se izrazio - Asadove "mašine za ubijanje".

Kuvajtski ministar inostranih poslova je saopštio da će naviši diplomatski predstavnici šest članica Saveta za saradnju u Persijskom zalivu uskoro da se sastanu i razmotre situaciju u Siriji. Borci za ljudska prava javljaju da su sirijske trupe proteklih dana pobile hiljade ljudi u Hami u centralnom delu zemlje, Dir al-Zuru na istoku i gradovima u drugim delovima zemlje.

XS
SM
MD
LG