Linkovi

Asad ne prihvata odgovornost za žrtve


Poster sirijskog predsednika, Bašara al Asada

Sirijski predsednik Bašar al-Asad demantovao je da je naredio ubistvo hiljada antivladinih demonstranata, rekavši američkoj novinarki TV mreže Ej-bi-si (ABC), Barbari Volters da ne kontroliše snage koje sprovode brutalne napade u njegovoj zemlji.

U retkom intervjuu emitovanom danas, Asad je rekao da - mada je on predsednik, kako se doslovno izrazio „nisam vlasnik zemlje, pa to nisu moje snage.“ Sirijski lider je rekao da postoji velika razlika izmedju, „odluke da se suzbiju protesti i grešaka nekih zvaničnika.“

Asad je doveo u pitanje podatak Ujedinjenih nacija da je od početka ustanka u Siriji, u martu, ubijeno 4 000 ljudi, rekavši da je najveći broj žrtava podržavao vladu. On je takodje demantovao istinitost tvrdnji da je jedan 13-ogodišnji dečak, čija je smrt dovela do protesta i uzburkala svetsko javno mnjenje, ubijen pošto je u njega pucano da bi potom bio spaljen i kastriran.

Predstavnik Stejt departmenta, Mark Toner, ponovio je američko gledište da je Asad angažovan u brutalnim napadima na miran opozicioni pokret. On je rekao da je 'suludo' da sirijski predsednik pokušava da se sakrije iza lažnih tvrdnji da nema moć u sopstvenoj zemlji.

XS
SM
MD
LG