Linkovi

Novi pritisak na Siriju


Libanski demonstranti protiv sirijskog režima, Tripoli, Liban

Arapska liga je odlučila da zamrzne imovinu 19 najviših sirijskih funkcionera i zabrani im ulazak u arapske države. Posle sastanka u Dohi, katarski ministar inostranih poslova šeik Hamad bin Jasim al-Tani, koji predsedava mirovnim odborom Arapske lige, izjavio je da je Damasku dat rok da do kraja dana uputi u Dohu svog predstavnika i potpiše plan za prekid vojnog obračuna sa učesnicima protesta.

Borci za ljudska prava kažu da su najmanje 23 osobe poginule u protestima širom Sirije, uključujući i sukob vladinih trupa i pobunjenih vojnika u pokrajini Idlib na severu. Očevici tvrde da se proteklih dana sukobi pojačavaju i da sve više vojnika iz regularnih armijskih jedinica prelazi na stranu opozicije.

Najnovije borbe se vode dan pošto je Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava glasao da osudi Siriju za „sveukupno i sistematsko kršenje ljudskih prava“, koje bi moglo de se poveže sa vladinim obračunom sa disidentima. Savet Svetske organizacije je takođe odlučio da imenuje specijalnog istražitelja koji će da istraži kršenje ljudskih prava u Siriji.

Sirijsko Ministarstvo inostranih poslova je odbacilo rezoluciju Ujedinjenih nacija i optužile Savet za ljudska prava da „neodmereno politizuje“ situaciju.

XS
SM
MD
LG