Linkovi

Pooštrene sankcije Iranu i Siriji


Nasilje u Siriji dovelo do novih sankcija Damasku

Evropska unija povećava ekonomski pritisak na Iran zbog spornog nuklearnog programa. Ministri inostranih poslova unije su se danas u Briselu dogovorili da prošire spisak pojedinaca i kompanija koji podležu sankcijama.

Takođe je dogovoreno da se razmotre buduće kazne za iranski transportni i energetski sektor. Diplomate kažu da će novim kaznama biti obuhvaćeno 180 iranskih zvaničnika i kompanija. Evropska unija je takođe osudila prekjučerašnji napad na britanske diplomatske objekte u Teheranu.

Zemlje članice složile su se da pooštre sankcije Siriji, nekoliko sati pošto je odbor Arapske lige zadužen za implementaciju sankcija usvojio mere koje pogadjaju bogate i uticajne gradjane Sirije.

Funkcioneri Evropske unije danas su saopštili da su crnoj listi dodali još 11 institucija i 12 pojedinaca, zabranama putovanja i zamrzavanjem imovine. Te mere imaju za cilj obustavu brutalnih napada sirijske vlade na antivladine demonstrante. Medju njima su i brat sirijskog predsednika Bašara Al Asada, najbogatiji biznismen i visoki ministar u kabinetu.

Funkcioneri navode da će pomenuta lista i druge preporuke biti izneti pred članice Arapske lige koje se nedelju sastaju u Dohi. Arapska liga pokušava da ubedi sirijsku vladu da ublaži nasilne napade na učesnike ustanka.

Članica lige, Kuvajt, danas je uputila apel svojim gradjanima da napuste Siriju iz bezbednosnih razloga. Taj potez usledio je nakon napada na ambasade Katara, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata u Damasku.

XS
SM
MD
LG