Linkovi

Arapska liga uvodi Siriji sankcije


Katarski premijer i ministar inostranih poslova Hamad bin Jasim al Tani i generalni sekretar arapske lige Nabil al-Arabi na sastanku ministara inostranih poslova arapskih zemalja.

Arapska liga je povukla nezapamćen potez i uvela Siriji sankcije zbog smrtonsnog obračunavanja Sirijske vlade sa učesnicima opozicionih protesta. Katarski ministar inostranih poslova Hamas bin Jasim, izjavio je danas novinarima u Kairu da je 19 od 22 člana lige glasalo za sankcije.

One obuhvataju prekid poslovanja sa Sirijskom centralnom bankom, zabranu putovanja najvišim sirijskim funkcionerima i prekid investiranja projekata u Siriji. Usvajanje sankcija predstavlja udarac za Siriju, koja je sebe dugo smatrala bastionom arapskog nacionalizma.

Agencija „Asošijeted pres“ je prenela da je Damask odmah protestovao zbog odluke Arapske lige o uvođenju sankcija i nazvao je „izdajom“. Sankcije lige povećavaju pritisak na sirijsku ekonomiju, koji ona već trpi posle zabrane Sjedinjenih Država i Evropske unije na izvoz sirijske nafte i drugih proizvoda.

Arapski funkcioneri su predložili sankcije pošto je Sirija odbila da do prošlog petka dozvoli posmatračima Arapske lige da dođu u zemlju i nadgledaju reagovanje vlade na pobunu. Sirija je umesto toga zatražila od lige dodatna razjašnjenja u vezi sa posmatračkom misijom.

XS
SM
MD
LG