Linkovi

Sirijski aktivisti: Više od 80 mrtvih


Demonstracije protiv sirijskog predsednika Bašara al Asada

Opoziciona grupa Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da su bezbednosne snage u Siriji u poslednja 24 sata ubile više od 80 ljudi, što je jedan od najsmrtonosnijih jednodnevnih bilansa tokom osmomesečnog ustanka protiv predsednika Bašara Al Asada.

Pomenuta grupa, sa sedištem u Britaniji, danas je saopštila za Glas Amerike da je dokumentovala ubistva 38 civila i 18, kako se pretpostavlja, armijskih dezertera juče u pokrajini Dara. Ista grupa takodje je izvestila o nekoliko smrtnih slučajeva u Hami i mnogim drugim u Homsu, uključujući nekoliko žrtava čija tela su pronadjena sa tragovima torture. Ista grupa za zaštitu ljudskih prava navela je da je Sirijska slobodna armija, sastavljena od vojnih dezertera, saopštila da su njene snage, u jučerašnjim sukobima, usmrtile najmanje 34 vladina vojnika.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun ponovo je apelovao na sirijskog predsednika Al Asada da „zaustavi ubijanje sopstvenog naroda.“

Jordanski kralj Abdula apelovao je na sirijskog predsednika da podnese ostavku. On je prvi arapski lider koji je uputio sličan apel.

Jordanski funkcioneri navode da je kasno sinoć oko 100 Asadovih lojalista protestovalo zbog te kraljeve izjave ispred jordanske ambasade u Damasku. Funkcioneri navode da su neki demonstranti prošli kroz kapiju ambasade i pocepali jordansku zastavu.

Jordan je jedna od 18 arapskih zemalja koje su u subotu glasale da suspenduju članstvo Sirije u Arapskoj ligi u odgovor na dalje smrtonosne napade na demonstrante. Suspenzija Sirije iz tog 22-članog tela stupa na snagu sutra, isti dan kada bi ministri inostranih poslova arapskih zemalja trebalo da se sastanu u Maroku u cilju diskusija o toj situaciji.

Sirijski ministar inostranih posova, Valid Al Moalem, juče je kritikovao glasanje arapske lige, nazvavši ga „opasnim korakom“ i optuživši arapske protivnike Sirije da su u konspiraciji sa Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG