Linkovi

Jordan traži Asadovu ostavku


Pro-režimski demonstranti u Siriji.
Pro-režimski demonstranti u Siriji.

Jordanski kralj Abdula apelovao je na sirijskog predsednika Bašara al-Asada da podnese ostavku.

On je prvi arapski lider koji je to učinio od kako je sirijska vlada započela smrtonosne napade na demonstrante tokom osmomesečnog ustanka. U današnjem intervjuu za BBC kralj Abdula je rekao da bi i sam podneo ostavku kada bi se našao u Asadovoj poziciji, i time otvorio put za Siriju da otpočne 'novu fazu političkog života.'

U medjuvremenu, Sirija je optužila Arapsku ligu da je preduzela „opasan korak“ izglasavanjem suspenzije sirijskog članstva u tom regionalnom bloku. Na današnjoj konferenciji za štampu, sirijski ministar inostranih poslova Valid al-Moalem nazvao je tu meru „bespravnom“ jer je to 22-člano telo nije odobrilo jednoglasno.

18 zemalja predvođenih Saudijskom Arabijom i Katarom glasalo je u prilog uvodjenja sankcija Damasku, dok su Sirija, Liban i Jemen glasali protiv sankcija. Irak je bio uzdražan. Ta mera predvidja da se članstvo Sirije suspenduje od srede ukoliko Damask nastavi da krši mirovni sporazum postignut posredstvom Arapske lige o prekidu nasilnih napada na demonstrante.

XS
SM
MD
LG