Linkovi

Pritisak na Siriju za prekid nasilja


Svakodnevni protesti u Siriji protiv predsednika Bašara Asada
Svakodnevni protesti u Siriji protiv predsednika Bašara Asada

Predstavnici Arapske lige do kraja dana treba da se sastanu sa sirijskim ministrom inostranih poslova i zatraže prekid ubijanja civila u obračunu vlade sa opozicijom. Ministarska delegacija Arapske lige treba da se sastane sa Validom al-Moalemom u prestonici Katara Dohi.

Dvadeset dvočlani arapski blok je pojačao kritikovanje Sirije pošto su borci za ljudska prava saopštili da su pripadnici sirijskih bezbednosnih snaga u petak ubili desetine učesnika protesta protiv vlade. Mnogi učesnici protesta su tražili da Zapad uvede zonu zabrane letova nad Sirijom da bi ih zaštitio od vladinih napada.

Sirijski predsednik Bašar al-Asad je u međuvremenu u intervjuu za britanski „Sandi telegraf“ izjavio da će svaka intervencija Zapada u Siriji izazvati „zemljotres“ i pretvoriti njegovu zemlju u – kako se izrazio – „još jedan Avganistan“. Asad je istom intervjuu naglasio da će svaki pokušaj „podele Sirije“ podeliti ceo region.

Borci za ljudska prava su javili da je u nasilju povezanom sa pobunom u petak i subotu u Siriji poginulo najmanje 90 osoba, što je jedan od najkrvavijih perioda otkako je u martu počela pobuna protiv Asada.

XS
SM
MD
LG