Linkovi

Sirija ne priznaje opozicioni savet


Protesti u Siriji
Protesti u Siriji

Sirijski ministar inostranih poslova Valid al-Moalem je upozorio međunarodnu zajednicu da ne priznaje novoformirani opozicioni savet.

On je danas izjavio da će Damask preduzeti "oštre mere“ protiv svake zemlje koja prizna sirijski Nacionalni savet, naglasivši da je on „nezakonit“. Desetine lidera sirijske opozicije su se juče okupile u Stokholmu, da razmotre strategiju za sprovođenje reformi.

U međuvremenu, pripadnici sirijskih bezbednosnih snaga su juče otvorili vatru na ožalošćene na sahrani istaknutog lidera kurdske opozicije i ubili pet ljudi. Očevici kažu da je na sahranu u gradu Kamišliju, došlo oko 50 hiljada ljudi da oda poštu Mašalu Tamou, jednom od osnivača Partije kurdske budućnosti i članu sirijskog Nacionalnog saveta.

Njega su nepoznati napadači ubili u njegovoj kući u petak. Sahrana se pretvorila u masovni miting protiv predsednika Bašara al-Asada. Očevici kažu da su prisutni skandirajući tražili da se Asad povuče s vlasti, a u jednom trenutku su oborili spomenik Asadovom ocu, pokojnom predsedniku Hafezu al-Asadu.

XS
SM
MD
LG