Linkovi

Sirija optužuje SAD za podsticanje nasilja


Pro-režimski demonstranti u Siriji, Damask, 29. septembar 2011.
Pro-režimski demonstranti u Siriji, Damask, 29. septembar 2011.

Sirija optužuje Sjedinjenie Države za podsticanje nasilja protiv sirijskih bezbednosnih snaga, samo nekoliko sati pošto su pristalice sirijske vlade gađale paradajzom i kamenjem američkog ambasadora u Damasku.

Državni mediji izveštavaju da su zvaničnici sirijskog Ministarstva inostranih poslova optužili Sjedinjene Države da ohrabruju 'naoružane terorističke grupe' da napadaju sirijske vojnike.

Novinska agencija SANA navodi neimenovanog funkcionera koji je opisao američku retoriku kao 'neodgovornu', dodajući da bi takve izjave mogle da ohrabre naslje i okrivljujući predstavnika Stejt departementa Marka Tonera za neke od njih.

U medjuvremenu, američki ambasador Robert Ford morao je da izbegava kamenice i paradajz koje su danas na njega bacali sledbenici sirijskog predsednika Bašara Al Asada. Očevici navode da je oko 100 ljudi krenulo ka Fordu dok je išao na sastanak sa jednim liderom opozicije u Damasku.

Američki izaslanik i francuski ambasador Erik Ševalije javno su kritikovali Asadove napade na disidente.

U subotu su vladini lojalisti takođe bacali kamenice i jaja na Ševalijea dok je odlazio sa jednog sastanka.

Predsednik Asad je više puta slao bezbednosne snage da guše proteste protiv anti-vladinih aktivista koji traže njegovu ostavku.

XS
SM
MD
LG