Linkovi

Sirijski vojnici ubili tri osobe


U napadima sirijskih snaga svakodnevno ginu civili

Sirijski borci za ljudska prava navode da su najmanje tri osobe poginule u napadima pripadnika bezbednosnih snaga na gradove i sela u centralnoj i severnoj Siriji, gde demonstranti traže zbacivanje autokratskog predsednika Bašara al-Asada.

Navodi se da su dve osobe poginule u centralnoj pokrajini Homs, a da je meštanin sela Ain al-Bajda poginuo prilikom pokušaja prelaska preko granice sa Turskom. Aktivisti su prethodno saopštili da je u jučerašnjim akcijama širom zemlje u okviru gušenja protesta, poginulo najmanje 14 ljudi. Oni kažu da su vojnici tragali za Adnanom Bakurom, glavnim tužiocem pokrajine Hama, jednim od najviše rangiranih sirijskih funkcionera koji je prešao na stranu opozicije tokom petomesečnog prodemokratskog ustanka

Bakur je prošle nedelje na dva video snimka saopštio da podnosi ostavku u znak protesta zbog toga što Asadove pristalice ubijaju stanovnike Hame. Sirijska vlada tvrdi da su Bakura otele naoružane bande i primorale ga da izda takvo saopštenje. Bakur je na jednom od video snimaka demantovao da je otet. Sirijski aktivisti takodje kažu da su neki vojnici prešli na stranu opozicije na vojnom aerodromu Mazeh u Damasku, što vlada demantuje.

XS
SM
MD
LG