Linkovi

U Siriji i dalje protesti


Na svim većim saobraćajnicama pojačane su policijske kontrole zbog protesta protiv vladavine Bašara al-Asada
Na svim većim saobraćajnicama pojačane su policijske kontrole zbog protesta protiv vladavine Bašara al-Asada

Sirijske snage su ubile sedam osoba pošto su otvorile vatru na demonstrante tokom prvog dana muslimanskog praznika kojim se označava kraj Ramazana.

Aktivisti navode da su se smrtonosni napadi na disidente odigrali danas pošto su hiljade ljudi izašle na ulice širom Sirije pozivajući predsednika Bašara al-Asada da napusti vlast.

Lokalni odbori za korodinaciju opozicije navode da su se ubistva dogodila u dva grada na jugu i u centralnom gradu Homsu, pošto su vernici završili jutarnje molitve obeležavajući pomenuti praznik.

Juče su bezbednosne snage ubile šest osoba tokom napada u gradovima u kojima je bilo anti Asadovih protesta.

Sirijska opservatorija za ljudska prava je saopštila da je većina stradala u Saraminu, u severnoj pokrajini Idlib. Ista grupa je saopštila da su snage ubile pet i ranile bar 60 osoba kad su otvorile vatru tokom operacija traganja i pritvaranja.

U medjuvremenu, predsednik Asad je i dalje suočen sa sve većom osudom medjunarodne zajednice zbog napada vladinih snaga.

Danas je visoka predstavnica Evropske unije za inostranu politiku, Ketrin Ešton izrazila duboku zabrinutost povodom, kako je rekla, nasilja sirijske vlade protiv mirnih demonstranata i aktivista za ljudska prava.

U saopštenju njene kancelarije navedeni su subotnji napadi na vernike koji su izlazili iz džamije i prošlonedeljni napad na političkog karikaturistu Alija Ferzata, koji je otet i teško pretučen u blizini Damaska.

XS
SM
MD
LG