Linkovi

Novi sukobi u Siriji


Sirijske snage bezbednosti povlače se iz pregrađa Damaska

Snage lojalne sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu sukobile su se sa demonstrantima u Damasku i nekoliko drugih gradova, saopštili su sirijski aktivisti.

Pro-vladine snage su, kako navode aktivisti, napale demonstrante koji su izlazili iz jedne džamije u prijestonici. Takođe su ubile jednu osobu na opozicionom protestu u sjevernoj pokrajini Idlib. Sirijska vlada je međutim demantovala izvještaje o protestima u Damasku. Državna novinska agencija SANA saopštila je da su strani mediji izmislili te priče.

O situaciji u Sirija, na skupu u Kairu, raspravlja i Arapska liga. Ujedinjene Nacije ranije su saopštile da je više od 2.000 ljudi poginulo tokom obračuna vlade sa demonstrantima. Predsjednik Asad je za nasilje optužio, kako se izrazio, naoružane bande i teroriste.

Grupe za zaštitu ljudskih prava i aktivisti kazali su juče da su bezbjednosne snage pucale na demonstrante u jednom predgrađu Damaska, južnoj pokrajini Dara i istočnom gradu Deir Ezor. Saopšteno je da su najmanje tri osobe poginule. Sirijske vlasti su pak ustvrdile da je maskirani napadač otvorio vatru na policajce u Deri Ezoru, i da su tom prilikom povrijeđena tri policajca.

XS
SM
MD
LG