Linkovi

Sirija: Pretučen istaknuti karikaturista


Sirijski karikaturista Ali Ferzat

Pripadnici sirijskih bezbednosnih snaga su pretukli najpoznatijeg političkog karikaturistu u zemlji, tako da je morao da bude prebačen u bolnicu.

Borci za ljudska prava su javili da su prolaznici pronašli Alija Ferzata na putu u okolini Damaska. Ferzat je zahvaljujući svojim karikaturama postao istaknuti kritičar sirijske vlade, a u nekim od njegovih crteža ismeva se i sam predsednik Bašar al-Asad.

Evropska unija je u međuvremenu uvela Siriji dodatne sankcije koje pogađaju elitnu jedinicu iranske Revolucionarne garde koja pomaže sirijskim snagama da uguše petomesečnu pobunu protiv predsednika Asada.

U saopštenju Evropske unije navodi se da elitna iranska jedinica Kuds pruža "tehničku pomoć, opremu i drugu podršku sirijskim bezbednosnim snagama koje guše građanske proteste". Na crnoj listi unije se našlo i nekoliko sirijskih generala, bivši ministar odbrane i specijalni izaslanik predsednika Asada, Hasan Turkmani, kao i bliski saradnici predsednikovog mlađeg brata Mahera. Sirijske snage nastavljaju akcije u gradovima i selima širom zemlje i hapse osumnjičene perotivnike vlasti.

XS
SM
MD
LG