Linkovi

Najmanje 12 poginulih u Siriji


Tenkovi sirijske vlade na ulicama Dir el-Zura, Sirija
Tenkovi sirijske vlade na ulicama Dir el-Zura, Sirija

Sirijske bezbednosne snage započele su nove napade, dok se Savet bezbednosti priprema da otvori debatu o nemirima u zemlji.

Najmanje 12 osoba je ubijeno u Siriji, gde je vlada pojačala akcije gušenja protesta, uprkos sve većem medjunarodnom pritisku.

Organizacije za ljudska prava navode da je najmanje 11 ljudi poginulo kada su snage bezbednosti ušle u Homs, grad u centralnom delu zemlje. Dodaje se da je najmanje jedan civil izgubio život a još troje je ranjeno kada su tenkovi ušli u nekoliko severozapadnih sela blizu granice sa Turskom.

Za to vreme, očevici prenose da su snage bezbednosti dublje prodrle u Deir el-Zur, istočni grad koji je već nekoliko dana pod opsadom.

Sirijski predsednik Bašar al-Asad izložen je sve većoj medjunarodnoj osudi zbog gušenja protesta. SAD su danas najavile nove sankcije protiv Sirije, koje obuhvataju zamrzavanje sredstava Komercijalne banke Sirije i mobilnog operatera Sirijatel. Američki Sekretarijat za finansije ocenio je da te kompanije čine deo finansijske infrastukture koja pruža podršku sirijskom režimu. Portparol Bele kuće danas je takodje ponovio američku ocenu da bi Siriji bilo “bolje bez predsednika Asada”.

Delegacija članica Saveta bezbednosti Indije, Brazila i Južne Afrike danas se sastala sa šefom sirijske diplomatije Validom Moalemom. Grupa je objavila saopštenje u kojem izražava “duboku zabrinutost” zbog nemira u Siriji i poziva na uzdržanost i poštovanje ljudskih prava.

Savet bezbednosti danas razmatra moguće nove poteze protiv Damaska. Prošle nedelje Savet je izdao saopštenje u kojim se snažno osudjuje vladino ponašanje prema opozicionim demonstrantima, i poziva na prestanak nasilja.

XS
SM
MD
LG