Linkovi

Turski ministar u poseti Siriji


Sirijski predsednik Bašar Al Asad i ministar inostranih poslova Turske Ahmed Davutoglu, Damask, 9. avgust, 2011.
Sirijski predsednik Bašar Al Asad i ministar inostranih poslova Turske Ahmed Davutoglu, Damask, 9. avgust, 2011.

Turski ministar inostranih poslova, Ahmed Davutoglu, sastao se danas sa sirijskim predsednikom Bašarom Al Asadom u nastojanju da izvrši pritisak na Siriju da okonča brutalne mere protiv demonstranata.

Turski funkcioneri navode da je Davutoglu danas otputovao u Siriju da bi preneo 'odlučnu' poruku sirijskom rukovodstvu. Turska je ranije saopštila da nema više strpljenja za događaje u Siriji.

Današnjem sastanku prethodila je odluka Saudijske Arabije, Kuvajta, Katara i Bahreina da opozovu svoje ambasadore iz Sirije.
Predsednik Asad se suočava sa sve većim medjunarodnim pritiskom da zaustavi vojne operacije protiv demonstranata. Aktivisti navode da su proteklih dana sirijske trupe uz podršku tenkova ubile stotine ljudi u centralnom gradu Hama, istočnom gradu Deir el-Zuru i drugim oblastima.

Aktivisti danas izveštavaju o novim operacijama i žrtvama. Prema njihovim izjavama najmanje pet civila ubijeno je u akcijama snaga bezbednosti oko Hame. Državna novinska agencija navodi da su vojne jedinice juče počele da se povlače iz Hame posle, kako je navedeno, okončanja misije „zaštite civila“ i pronalaženja „naoružanih terorističkih grupa.“

Očevici takodje navode da su oklopni transporteri danas ušli u grad Biniš, nedaleko od granice sa Turskom.

XS
SM
MD
LG