Linkovi

Novi napadi sirijske vojske


Dim iznad sirijskog grada Hame
Dim iznad sirijskog grada Hame

Sirijske organizacije za ljudska prava javljaju da je u napadima armijskih jedinica uz tenkovsku podršku na grad Huleh u centralnom delu zemlje i predgrađa Dir el-Zura na istoku, poginulo najmanje 55 ljudi. Lokalni aktivisti javljaju da su u napadu pre svanuća u Dir el-Zuru poginule najmanje 42 osobe.

Takođe stižu vesti da je najmanje 13 ljudi poginulo u Hulehu u pokrajini Homs. Sirijski predsednik Bašar el-Asad pravda nasilno gušenje pobune, rekavši danas da je „nacionalna dužnost“ obračunati se sa – kako se izrazio – „odmetnicima“ koji zatvaraju puteve i „terorišu“ narod. Tokom razgovora sa libanskim ministrom inostranih poslova, Asad je takođe rekao da je Sirija na putu reformi. Sirijski predsednik je izložen sve većem međunarodnom pritisku da prekine obračunavanje sa učesnicima protesta.

Generalni sekretar Arapske lige, Nabil al-Arabi, danas je pozvao sirijskog lidera da „odmah“ prekine nasilje – što je prvo takvo saopštenje od početka pobune u martu. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun, u jučerašnjem telefonskom razgovoru, preneo je Asadu istu poruku. Papa Benedikt Šesnaesti je danas saopštio da je duboko zabrinut zbog povećanja nasilja u Siriji. U svojoj nedeljnoj poruci, papa je pozvao sirijsku vlast i opozicione aktiviste da se vrate „miroljubivom suživotu“, dodavši da bi „legitimne težnje“ sirijskog naroda trebalo ispuniti.

Turski premijer, Redžep Tajip Erdogan, izjavio je da gubi strpljenje u pogledu sirijskog gušenja protesta i dodao da će u utorak uputiti u Damask ministra inostranih poslova Ahmeta Davutoglua da „odlučno“ prenese tu poruku. Savetnica predsednika Asada, Butaina Šaban, danas je kritikovala Tursku, rekavši da je Ankara propustila da osudi oružane grupe čiji pripadnici ubijaju sirijske civile i pripadnike bezbednosnih snaga. Ona je dodala da će Sirija to saopštiti Davutogluu još odlučnije.

XS
SM
MD
LG