Linkovi

Sirija: U sektaškom nasilju stradalo 30 osoba


Sirijski pro-vladini demonstranti, 18. juli, 2011.
Sirijski pro-vladini demonstranti, 18. juli, 2011.

Sirijski aktivisti za ljudska prava navode da je u sektaškom nasilju izmedju sledbenika i protivnika predsednika Bašara al-Asada, u gradu Homsu, u centralnom delu zemlje, poginulo oko 30 ljudi.

Aktivisti navode da je sukob počeo u subotu uveče kad su raskomadana tela trojice vladinih sledbenika vraćena njihovim rodjacima u Homsu. Ta trojica Asadovih lojalista pripadala su predsednikovoj manjinskoj sekti Alavita i oteti su nekoliko dana ranije.
Aktivisti za ljudska prava i stanovnici navode da su vladini lojalisti odgovorili divljanjem u sunitskim delovima Homsa, paleći i razbijajući radnje koje pripadaju Sunitima.

Oni takodje navode da je bilo pucnjave, mada nije jasno ko je pucao. Stanovnici su se žalili da sirijske bezbednosne snage nisu intervenisale.

Pomenuti izveštaji ne mogu biti potvrdjeni iz nezavisnih izvora jer Sirija ne dopušta stranim novinarima da izveštavaju i slobodno putuju po zemlji. Do pomenutog sukoba je došlo u jeku više od četiri meseca dugog anti-vladinog ustanka protiv predsednika Asada.

XS
SM
MD
LG