Linkovi

Sukobi vojske i opozicije u Siriji


Protesti u Siriji u cilju osude korupcije
Protesti u Siriji u cilju osude korupcije

Sirijski borci za ljudska prava i meštani kažu da su vladine trupe upale u grad u blizini libanske granice i opkolile drugi u blizini granice sa Irakom, nastavljajući gušenje opozicionih protesta. Aktivisti i meštani javljaju da su sirijski vojnici rano jutros ušli u oklopnim vozilima u Zabadani na granici sa Libanom i uhapsili više od 70 ljudi.

Aktivisti i meštani takođe javljaju da su sirijske snage bezbednosti juče opkolile Al-Bukamal, na iračkoj granici i da su pucale na stanovnike koji su održavali protest protiv vlasti. Navodi se da je jedan učesnik protesta poginuo. Aktivisti kažu da su pojedini vojnici odbili da pucaju na demonstrante i prešli na stranu opozicije.

Sirijska agencija SANA je saopštila da su juče u Al-Bukamalu pripadnici "terorističkih bandi" ubili tri pripadnika bezbednosnih snaga. Istovremeno, sin istaknutog sirijskog opozicionara i pisca je saopštio da su vlasti danas uhapsile njegovog 61-ogodišnjeg oca, Alija Abdulaha, u njegovoj kući u predgrađu Damaska. Abdulah je u maju bio oslobođem u okviru vladine amnestije, posle četiri godine u zatvoru zbog podržavanja zahteva za demokratske reforme.

XS
SM
MD
LG