Linkovi

Sirijske snage pojačale napade


Izbeglice iz Sirije
Izbeglice iz Sirije

Sirijske snage proširile su obim napada na protivnike režima na području duž granice sa Turskom, dok sve veći broj stanovnika Sirije beži u Tursku.

Aktivisti su danas izvestili da sirijske trupe napreduju ka gradu Maret al-Numan. Proteklih nekoliko dana bezbednosne snage zauzele su grad Džisr al-Šugur i obližnja mesta, pošto je vlada prethodno optužila neimenovane "naoružane bande" za ubistvo 120 sirijskih vojnika.

U medjuvremenu, Turski funkcioneri navode da je broj sirijskih izbeglica u njihovoj zemlji premašio osam i po hiljada. Potpredsednik Turske vlade Džemil Džiček danas je izjavio da su gotovo polovina izbeglica deca. Turski mediji takođe javljaju da je turski premijer Redžep Tajip Erdogan telefonirao sirijskom predsedniku Bašaru al-Asadu i tražio od njega da izbegne nasilje i sprovede reforme.

Juče su izbeglice koje su stizale u Tursku izjavljivale da sirijske snage pretražuju sela i hapse muškarce uzrasta od 18 do 40 godina. Drugi su pričali o kampanji spaljivanja poseda, u kojoj muškarci u crnim uniformama polivaju obradive površine benzinom.

Talas hapšenja usledio je nakon napada na Džisr al-Šugur od strane vojnika potpomognutih tenkovima i borbenim helikopterima. Stanovnici pričaju da su lojalističke jedinice kojima komanduje brat predsednika Bašara Al Asada, Maher al Asad prevodile u prekjučerašnjem napadu za koji kažu da je uzorokovan prošlonedeljnom pobunom, kada su neki vojnici odbili da ubijaju demonstrante i pridružili se anti-vladinim snagama.

XS
SM
MD
LG