Linkovi

Sirijske snage pojačale napade

  • Vesti Amerike

Izbeglice iz Sirije

Sirijske snage proširile su obim napada na protivnike režima na području duž granice sa Turskom, dok sve veći broj stanovnika Sirije beži u Tursku.

Aktivisti su danas izvestili da sirijske trupe napreduju ka gradu Maret al-Numan. Proteklih nekoliko dana bezbednosne snage zauzele su grad Džisr al-Šugur i obližnja mesta, pošto je vlada prethodno optužila neimenovane "naoružane bande" za ubistvo 120 sirijskih vojnika.

U medjuvremenu, Turski funkcioneri navode da je broj sirijskih izbeglica u njihovoj zemlji premašio osam i po hiljada. Potpredsednik Turske vlade Džemil Džiček danas je izjavio da su gotovo polovina izbeglica deca. Turski mediji takođe javljaju da je turski premijer Redžep Tajip Erdogan telefonirao sirijskom predsedniku Bašaru al-Asadu i tražio od njega da izbegne nasilje i sprovede reforme.

Juče su izbeglice koje su stizale u Tursku izjavljivale da sirijske snage pretražuju sela i hapse muškarce uzrasta od 18 do 40 godina. Drugi su pričali o kampanji spaljivanja poseda, u kojoj muškarci u crnim uniformama polivaju obradive površine benzinom.

Talas hapšenja usledio je nakon napada na Džisr al-Šugur od strane vojnika potpomognutih tenkovima i borbenim helikopterima. Stanovnici pričaju da su lojalističke jedinice kojima komanduje brat predsednika Bašara Al Asada, Maher al Asad prevodile u prekjučerašnjem napadu za koji kažu da je uzorokovan prošlonedeljnom pobunom, kada su neki vojnici odbili da ubijaju demonstrante i pridružili se anti-vladinim snagama.

XS
SM
MD
LG