Linkovi

Razdor u sirijskoj opoziciji


Sirijski predsednik Bašar Al Asad preti daljim nasiljem protiv pobunjenika

Glavna sirijska mreža aktivista preti da će se povući iz već podeljenog opozicionog bloka, navodeći kao razlog udaljavanje od duha pobune protiv predsednika Bašara Al Asada. Organizacija Lokalni koordinacioni odbori je u današnjem saopštenju navela da Sirijski nacionalni savet deluje „politički nekompetentno“.

Organizacija je optužila vođstvo Sirijskog nacionalnog saveta da marginalizuje svoje članove, prisvaja vlast i ne usaglašava akcije sa aktivistima na terenu. Sirijski nacionalni savet je do sada imao malo uspeha u ujedinjavanju brojnih sirijskih frakcija i manjinskih grupa i mnogi važni aktivisti su se već povukli iz te organizacije.

Najnoviji spor se dogodio početkom nedelje, kada je Sirijski nacionalni savet produžio mandat svog predsednika Burhana Galiuna za još tri meseca, uprkos bojazni pojedinih članova da je previše povezan sa sirijskim Muslimanskim bratstvom.

U međuvremenu, Sirijska organizacija za ljudska prava sa sedištem u Londonu, danas izveštava o novim napadima sirijskih vladinih snaga. Predstavnik organizacije je javio Glasu Amerike da su vladine snage u desetominutnom napadu pred ponoć, sa najmanje 30 artiljerijskih granata, gađale grad Rastan koji kontrolišu pobunjenici, severno od Homsa.

Sirijski predsednik Asad, u prvom intervjuu posle gotovo šest meseci, izjavio je za rusku TV mrežu da ne namerava da prekine smrtonosni obračun sa pobunjenicima, uprkos medjunarodnoj osudi i mirovnom planu kojim se traži prekid vatre.

XS
SM
MD
LG