Linkovi

Artiljerijski napadi u Siriji


Kofi Anan: "OdlukaSaveta bezbednosti UN-a da pošalje 300 posmatrača prekida vatre u Siriju „ključni momenat“ za Siriju.
Kofi Anan: "OdlukaSaveta bezbednosti UN-a da pošalje 300 posmatrača prekida vatre u Siriju „ključni momenat“ za Siriju.

Sirijski aktivisti navode da su vladini vojnici uz podršku tenkova ubili 16 osoba širom zemlje, dok je, u medjuvremenu, medjunarodni izaslanik Kofi Anan nazvao odluku Saveta bezbednosti UN-a da pošalje 300 posmatrača u Siriju „ključnim momentom“ za tu zemlju.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Britaniji je izvestila o današnjim artiljerijskim napadima i teškoj topovskoj vatri kad su snage lojalne sirijskom predsedniku Bašaru Al Asadu upale u predgradje Damaska Duma.

Opozicioni aktivisti navode da je nemirni Homs takodje pretrpeo još jedan dan teških artiljerijskih napada nakon privremene obustave napada dan ranije, kad je prethodnica posmatrača UN-a obilazila grad. Dvojica posmatrača provela su noć u Homsu.

Glas Amerike nije mogao da potvrdi iz nezavisnog izvora izveštaje o nasilju i pogibijama, jer je vlada oštro ograničila pristup medjunarodnim medijima.

U Ženevi, Kofi Anan je apelovao na snage sirijske vlade i opozicione borce da polože oružje i saradjuju sa nenaoružanim posmatračima u cilju konsolidacije slabašnog primirja koje je stupilo na snagu pre deset dana.

On je ukazao da vlada posebno „mora da odustane od upotrebe teškog naoružanja, povuče ga iz naseljenih centara i u potpunosti sprovede obaveze u skladu sa mirovnim planom u šest tačaka“, koji su obe strane prihvatile u cilju okončanja 13 mesečnog nasilja.

XS
SM
MD
LG