Linkovi

Protesti uprkos Asadovim obećanjima


Protesti u Damasku u Siriji
Protesti u Damasku u Siriji

Stotine demonstranata su se okupile danas u Suveidi na jugu Sirije, tražeći veće slobode na sirijski Dan nezavisnosti.

Demonstranti su skandirali „Bog, Sirija, sloboda!“ Aktivisti su uz pomoć društvenih internet mreža pozivali Sirijce da izađu na demonstracije protiv vlade, uprkos obećanju predsednika Bašara al-Asada da će tokom naredne nedelje biti ukinut višedecenijski zakon o vanrednom stanju.

Predsednik Asad je to objavio tokom jučerašnjeg govora koji je prenosila televizija. Demonstranti u Siriji traže ukidanje zakona o vanrednom stanju, koji bezbednosnim snagama daje velika ovlašćenja da hapse i pritvaraju. Demonstranti su izašli na ulice odmah posle predsednikovog govora. Asad je naglasio da je sirijska bezbednost ima prvenstvo, dodavši da je pripadnicima bezbednosnih snaga potrebna dodatna obuka u postupanju prilikom protesta.

Pripadnici bezbednosnih snaga su u nekim situacijama pucali na demonstrante, a organizacije za ljudska prava kažu da je u obračunu vlasti sa demonstrantima poginulo više od dve stotine ljudi. U jučerašnjem govoru, Asad je takođe rekao da nezaposlenost – naročito među mladima – ostaje najveći sirijski problem.

On je objasnio da mladi ljudi koji ne mogu da nađu posao postaju nezadovoljni i – kako se izrazio – „okreću leđa državnim težnjama“. On je zatražio od nove vlade, koja je uspostavljena prošle nedelje, da razmotri mere za otvaranje novih radnih mesta.

XS
SM
MD
LG